Trachycarpus princeps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trachycarpus princeps
Trachycarpus princeps
Nomenklatur
Trachycarpus princeps
Gibbons, Spanner & San Y.Chen, 1995
Hører til
Trachycarpus,
palmer,
enfrøbladete planter,
blomsterplanter
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørlige sentral-Kina

Trachycarpus princeps er en svært ettertraktet palme i Trachycarpus-slekten og kommer opprinnelig fra sørlige sentral-Kina i et fjerntliggende område der hvor Kina, Tibet og Burma møtes.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Palmen kan bli inntil 7 meter høy med en stammediameter på 20 cm. Det er en av de enkleste palmene i Trachycarpus-slekten å gjenkjenne, og trolig den vakreste. De vifteformede palmebladene er nærmest sirkulære og har en lys middels grønn overside og en meget spesiell blåhvit underside. Det er nettopp den blåhvite undersiden som gjør plamen så ettertraktet blant palmeentusiaster.

Som de fleste av de andre palmene i Trachycarpus-slekten er også stammen til T. princeps dekket av et tett teppe av mørkebrune fibrer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Trachycarpus princeps vokser på bratte og smale kalksteinsklipper, i et begrenset og svært utilgjengelig område. Det kan forklare hvorfor palmen først på 90-tallet ble viden kjent. Å samle frø fra palmen kan være en risikosport; derfor er plamen fortsatt nokså uvanlig å finne i salg, og som oftest kun som relativt små eksemplarer fra gartneri som spesialiserer seg på sjeldne arter.

Sannsynligvis er palmen nokså kuldeherdig, men trolig noe mindre hardfør en vindmøllepalmen. Den trenger en solrik, fuktig, men veldrenert plantested.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]