Toyota Camry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toyota Camry
GAC Toyota Camry XV70 2.5Q form Guangzhou Auto Show in 2017.jpg
Også kaltDaihatsu Altis
Toyota Vista
Toyota Scepter
Toyota Vienta
Toyota Aurion
ProdusentToyota
Produsert1982
KlasseKompaktbil: 19821998
Storbil: 1991
Generasjoner8
Forgjenger(e)Toyota Celica Camry
Toyota Corona (T130)
Nettstedhttp://www.toyota-global.com/showroom/vehicle_gallery/result/camry/, https://www.toyota.ua/new-cars/camry
Lengde4 805 millimeter
Høyde1 450 millimeter

Toyota Camry er en personbil produsert av japanske Toyota.

Mark I[rediger | rediger kilde]

Toyotas først Camry kom på markedet i 1983, og var forhjulsdreven, i motsetning til Corona. Den hadde et høyere standardnivå og var fleksibel, og god å kjøre. Den hadde høyere utstyrsnivå med soltak, fem-trinns-girkasse (selv om Corona også hadde dette), sentrallås, servostyring og hydraulisk overført clutch bl.a. Den ble lansert i Norge med tre motorer: 1,8 liter på 90 HK, 2,0 turbodiesel og en 2,0 motor med elektronisk innsprøytning på 107 HK. Modellen ble betraktet som et stort fremskritt innen japansk bilstandard. Modellutgavene kom med DX, som var den minst utstyrte modellen, GL som var mer luksuriøs, TurboDX som hadde dieselmotor med turbolading, GLI som var utgaven med innsprøytningsmotor, og GLI Prestige med den beste utstyrspakken. Denne besto av elektriske vindu, elektrisk oppvarmede seter og lakkerte støtfangere. Den hadde også ekstra dekor på sidene. Denne modellen ble det solgt lite av i Norge. Modellrekken ble avsluttet med 1986-modellene.

Mark II[rediger | rediger kilde]

Mark II (V20) av Camry med en kraftig ansiktsløftning kom i salg i Japan i august i 1986 og på eksportmarkedene i 1987. Bilen hadde vokst i alle retninger og hadde fått et rundere design enn den foregående modellen. Den ble nå også levert som stasjonsvogn. Den ble levert med flere motoralternativer: XL modellen med 1,8 liters motor på 90 HK, XLI og GLI modellen med en 2,0 liters, 16 ventilers innsprøytningsmotor på 128 HK, og den største; GXI, med en 2,5 liters, 24 ventilers V6-motor på 160 HK. Fra 1989 ble motorene levert med katalysator, og motoreffekten for XLI/GLI ble oppgitt til 121 HK. De hadde en lengre utstyrsliste, og alle, unntatt XL-utgaven, hadde nå servostyring som standard. GLI-utgaven ble også lansert med firehjulsdrift, klimaanlegg og annet utstyr som var moderne for sin tid. Versjonen ble produsert ut 1991, da Mark III tok over.

Mark III[rediger | rediger kilde]

Mark III (V30) ble lansert i 1992. Den hadde 5-trinns girkasse som standard, og ble lansert med enda større motorer. XL og GL utgaven hadde en 2.2 liter som leverte 138HK, mens GX utgaven ble levert med en 3.0 liters V6-motor på hele 188HK. De hadde en del barnesykdommer som dårlige bremser og bærestag, og soltakene på en rekke modeller hadde også probleemr. Til tross for dette solgte den bra her til lands, men det skal bemerkes at salgstallene på Camry nå hadde begynt å dale, til tross for suksessen den hadde opplevd her til lands og forøvrig i resten av verden. Europa, spesielt, sørget for de lave salgstallene, da Europeere begynte å se til de nye rekkene med storbiler produsert av Volvo, Saab og Volkswagen, samt Audi. Mark III så siste bil ut av samlebåndet i 1996, da denne igjen ble etterfulgt av Mark IV.

Mark IV[rediger | rediger kilde]

Mark IV så dagens lys i 1997. Det er ikke mere å si om denne varianten enn at den hadde en god ansiktsløftning fra forrige modell, men stort sett de samme motorene ble brukt. Salgstallene i Europa fortsatte å dale, og det skulle ikke gå lenge etter Mark IV var avsluttet i 2001 før Camry endte sitt 21 år lange løp i Europa. Mark IV, på sin side, solgte omtrent som Mark III, og hadde færre sykdommer å slite med. Denne modellen kom bare som 4-dørs sedan, og hadde et høyere og mer moderne utstyrsnivå. Denne Camry var stor og svært komfortabel og solgte godt som drosje. Siste Mark IV rullet, som sagt, ut fra samlebåndet i 2001.

Mark V[rediger | rediger kilde]

Mark V kom til Europa i 2002, og salgstallene var så lave at europeiske importører valgte å avslutte importen av modellen før den var ferdig produsert, og før neste generasjon var lansert. Mark V kom kun som 4-dørs sedan, til forskjell fra forgjengerne, og hadde oppgraderte motorer. Toyotas VVT-i-motorer var brukt i en variant av Camry Mark V, en motor på 3,3 liter som ytet 225 HK, sammen med fire andre tilgjengelige motorer, både for bensin og diesel. Siste modell av Mark V ble importert til Europa i 2004, 2 år før den egentlig endte sitt løp hos produsenten.

2017–[rediger | rediger kilde]

Toyota Avensis[rediger | rediger kilde]

Camrys etterfølger i Europa ble på sin side Toyota Avensis, som har hatt et betydelig bedre salgstall enn Camry, siden den ikke er så stor som Camry, og ikke så liten som en annen modell Toyota hadde produsert over lengre tid; Toyota Carina, som ble avsluttet litt før Camry, med siste modell i 1998. Avensis var en kombinasjon av de to, med merkbart bedre ytelse og standardnivå enn begge biler, og har nytt bedre suksess hos europeere enn de to forgjengerne.