Tortikollis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tortikollis er en nakkesykdom.

Sykdommen kan skyldes medfødt forkortelse av den skrå halsmuskelen (sternocleidomastoideus) på den ene siden. Skader og mye feilbruk av skulder- og halsmuskler kan føre til tortikollis. Muskelen blir også hard å kjennes nesten ut som et ben. Hvis tortikollis er medfødt burde det behandles mens man ennå er spedbarn. Det gjør man ved å strekke muskelen mange ganger hver dag.

Hvis sykdommen blir oppdaget for sent kan tortikollis behandles. Hvis tortikollis ikke blir behandlet kan man få skjev ryggrad og hodepine.

Behandlingsmetoder[rediger | rediger kilde]

Botox[rediger | rediger kilde]

Botox får muskelen til å slappe av å gjør det lettere å tøye og strekke på den. Virkningen av Botox vil gå ut etter 3 til 4 måneder.

Fysioterapi[rediger | rediger kilde]

Fysioterapeuten vil strekke på muskelen, og stimulere muskelens triggerpunkter. Triggerpunkter kan stimuleres ved å bli trykket på eller ved akupunktur.

Operasjon[rediger | rediger kilde]

Hvis operasjon er nødvendig vil muskelen bli kappet av. Etter operasjon gror muskelen fast igjen. I legingsperioden er det viktig at muskelen blir strekt, så den ikke gror til å blir lik som før. Meningen med en operasjon er at muskelen blir lengre, og da må den strekkes mens den gror.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]