Tortikollis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tortikollis er en nakkesykdom.

Sykdommen kan skyldes medfødt forkortelse av den skrå halsmuskelen (sternocleidomastoideus) på den ene siden. Skader og mye feilbruk av skulder- og halsmuskler kan føre til tortikollis. Muskelen blir også hard å kjennes nesten ut som et ben. Hvis tortikollis er medfødt burde det behandles mens man ennå er spedbarn. Det gjør man ved å strekke muskelen mange ganger hver dag.

Hvis sykdommen blir oppdaget for sent kan tortikollis behandles. Hvis tortikollis ikke blir behandlet kan man få skjev ryggrad og hodepine.

Behandlingsmetoder[rediger | rediger kilde]

Botox[rediger | rediger kilde]

Botox får muskelen til å slappe av å gjør det lettere å tøye og strekke på den. Virkningen av Botox vil gå ut etter 3 til 4 måneder.

Fysioterapi[rediger | rediger kilde]

Fysioterapeuten vil strekke på muskelen, og stimulere muskelens triggerpunkter. Triggerpunkter kan stimuleres ved å bli trykket på eller ved akupunktur.

Operasjon[rediger | rediger kilde]

Hvis operasjon er nødvendig vil muskelen bli kappet av. Etter operasjon gror muskelen fast igjen. I legingsperioden er det viktig at muskelen blir strekt, så den ikke gror til å blir lik som før. Meningen med en operasjon er at muskelen blir lengre, og da må den strekkes mens den gror.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]