Tornadoen i Forbygda i 1967

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tornadoen i Forbygda i 1967 oppsto 11. juli 1967 i Budal og Singsås i Midtre Gauldal kommune. Tornadoen startet ved Storrø fellesseter i Budal og endte på østsida av Forbygda i Singsås. Det er en avstand på ca. 20 km i luftlinje. Øyenvitner anslo at tornadoen gikk fra Storrø fellesseter over Svardal, Bakkløkkja, oppover i Bakkmarka, Buslettkjølen og Svartåsen. Det vistes ei bred gate på ca 20–30 meter der skogen var vridd og meid ned.

Uværet oppsto om ettermiddagen. På gården Langrødstrø i Singsås ble alle de fire bygningene rasert av uværet. Adresseavisen skrev at det begynte å tykne til i 16-tida. Dette er gjenfortalt i tidsskriftet Far tå folk 2016[1]. En halv time senere kom haglbygene, og like etter ble det enda verre. På Langrødstrø oppholdt tre personer seg. De måtte ta seg ut av det skjevslåtte huset ved å krype ut gjennom et vindu. Et vitne som oppholdt seg på den andre siden av dalen, fortalte til Adresseavisen at virvelvinden var grå som en sky og beveget seg med stor fart. Alle takene på Langrødstrø ble skrellet av. Skypumpen tok ferden videre ned gjennom dalen et stykke oppover elva og krysset denne og kom mot gårdene på den andre siden. I den bratte stigningen mistet imidlertid skypumpen mye av sin kraft. Bølgeblikkplater, ukeblader og klær falt ned omkring gårdene, 1 km fra der vinden hadde hentet det.

Tornadoen gjorde stor skade på skog og bygninger i løpet av den korte tiden den varte. Haglbygene inneholdt hagl store som plommer ifølge vitnefortellinger gjengitt i Far tå folk. Ingen personer kom til skade.

Ødeleggelsene på Langrødstrøa vakte stor oppmerksomhet i både lokale og riksdekkende medier. NRK hadde en reportasje i Dagsrevyen 12. juli, altså dagen etter, og Adresseavisen, Arbeideravisa og Aftenposten hadde førstesideoppslag med bilde samme dag. Flere artikler fulgte i andre aviser i dagene etterpå.

Det ble satt i gang pengeinnsamling til de som ble rammet av uværet. Også Midtre Gauldal kommune bisto med penger.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Terje Fagereng (2017). «50 år siden Tornadoen». Far tå folk (2017): 17–22.