Torajiro Naito

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torajiro Naito
NAITO KONANN19340409.JPG
Født内藤 虎次郎
27. aug. 1866Rediger på Wikidata
KemanaiRediger på Wikidata
Død26. juni 1934Rediger på Wikidata (67 år)
KyotoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lingvist, journalist, historikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Akita Normal SchoolRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Kanō KōkichiRediger på Wikidata
Nasjonalitet JapanRediger på Wikidata

Naitō Torajirō (内籐 虎次郎 Naitō Torajirō; født 27. august 1866 i prefekturet Akita i Japan, død 26. juni 1934), allment kjent som Naitō Konan (内藤 湖南 Naitō Konan), var en japansk historiker og sinolog. Han grunnla Kyoto-skolen i historiografi, og sammen med Shiratori Kurakichi (grunnlegger av Tokyo-skolen) var han en av sin tids fremste japanske historikere innen feltet Øst-Asia. Hans best kjente verk kalles Nara.

I 1907 fant han Manwen Laodang i Mukden. Som autoritet på kinesisk historie ble han invitert til Kyoto keiserlige universitet av Kano Kokichi i 1907 og bidro der til opprettelsen av avdelingen for orientalsk historie.

Blant Naitōs viktigste bidrag var erkjennelsen og utforskningen av Tang-Song-overgangen som et viktig vannskille i kinesisk historie. Han fikk frem at de sosiale, politiske, demografiske og økonomiske endringer som fant sted mellom det midlere Tang-dynasti og det tidlige Song-dynasti representerte overgangen mellom de middelalderske (chūsei) og den tidlige moderne (kinsei) perioder innen kinesisk historie.

Innen japansk historie argumenterte Naitō at Yamataikoku lå på Kyūshū og ikke i Kinki.