Torajiro Naito

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Naitō Torajirō hjemme, 9. april 1934.

Naitō Torajirō (内籐 虎次郎 Naitō Torajirō; født 27. august 1866 i prefekturet Akita i Japan, død 26. juni 1934), allment kjent som Naitō Konan (内藤 湖南 Naitō Konan), var en japansk historiker og sinolog. Han grunnla Kyoto-skolen i historiografi, og sammen med Shiratori Kurakichi (grunnlegger av Tokyo-skolen) var han en av sin tids fremste japanske historikere innen feltet Øst-Asia. Hans best kjente verk kalles Nara.

I 1907 fant han Manwen Laodang i Mukden. Som autoritet på kinesisk historie ble han invitert til Kyoto keiserlige universitet av Kano Kokichi i 1907 og bidro der til opprettelsen av avdelingen for orientalsk historie.

Blant Naitōs viktigste bidrag var erkjennelsen og utforskningen av Tang-Song-overgangen som et viktig vannskille i kinesisk historie. Han fikk frem at de sosiale, politiske, demografiske og økonomiske endringer som fant sted mellom det midlere Tang-dynasti og det tidlige Song-dynasti representerte overgangen mellom de middelalderske (chūsei) og den tidlige moderne (kinsei) perioder innen kinesisk historie.

Innen japansk historie argumenterte Naitō at Yamataikoku lå på Kyūshū og ikke i Kinki.