Toppbreen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Toppbreen
Foto fra sørvest mot nordøst, hvor Toppbreen ligger i den østre (bakre) fjellsida av den skarpe ryggen Keilhaufjellet, i bakgrunnen midt i bildet. Breen ligger i skyggen til venstre for de to store ringmorenene som ligger vest for fjellkammen. Foto: Erlend Bjørtvedt
Geografi
OmrådeSørkapp Land
Dimensjoner
Areal2 km²
Lengde1,5 km
Beliggenhet
Toppbreen ligger i Svalbard
Toppbreen
Toppbreen
Toppbreen (Svalbard)
Må ikke forveksles med den lille, 500 meter lange Toppbreen i fjellsida av Liljevalchfjellet, 3 km vest for Sveagruva.

Toppbreen er en 1,5 km lang og 2 km² stor isbre helt sør på Spitsbergen, Svalbard, i fjellområdet i sørlige Sørkapp Land. Den er en liten, hengende sidebre som graver seg ned i østveggen av Keilhaufjellet, og som munner ut i Sørkappfonna fra sør mot nord. Den møter nabobreen Keilhaubreen i nordøst, og sistnevnte renner videre ned i havet med en stor frontmorene. Den er blant de aller sørligste på Spitsbergen, og er en innlandsbre uten noen utløper til hav og med ikke landfast morene.

Regnet fra nord og med klokken har den berøring med de større breene Sørkappfonna i nordøst, og Keilhaubreen i nordøst, og via et smalt skar også med Mathiasbreen i vest. Sistnevnte er den eneste av to breer på Svalbard som ligger lengre sør enn Toppbreen.

Navnet kommer av at breen ligger helt opp mot toppen på Keilhaufjellet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Toppbreen Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 11. mars 2013