Sørkappfonna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørkappfonna
Geografi
OmrådeSørkapp Land
Dimensjoner
Areal70 km²
Lengde14 km
Beliggenhet
Sørkappfonna ligger i Svalbard
Sørkappfonna
Sørkappfonna
Sørkappfonna (Svalbard)

Sørkappfonna er en 14 km lang og 5 km bred, totalt 70 km² stor isbre helt sør på Spitsbergen, Svalbard, i fjellområdet i sørlige Sørkapp Land. Breen strekker seg fra Randbreen og Rundtuva (576 m) i øst, til Olsokbreen før havet i vest. Nordlig begrensning er mot Brazybreen, Lathambreen og Vassilievbreen. I sør strekker Sørkappfonna seg ned til Belopolskijbreen og Mønsåsen (414 m). Breen er en massiv innlandsbre og har ingen utløper til hav bortsett fra i overgangen til Vassillievbreen mot Isbukta helt i nordøst. I vest går overgangen til Olsokbreen ned til Stormbukta med store morener.

Foto av Sørkapp Land med Sørkappfonna midt i bildet, sett fra vest. Mot Storfjorden i øst ses Isbukta. Nederst til venstre ses Stormbukta i vest. I forgrunnen ser vi også den sørvestlige sidebreen Belopolskijbreens store endemorener.

Regnet fra nord og med klokken har den sidebreene Brazybreen, Lathambreen, Vassilievbreen og Randbreen i nord og øst, Svartkuvbreen, Keilhaubreen og Toppbreen i sørøst, Mathiasbreen og St. Nikolausbreen i sør, videre den ganske store Belopolskijbreen i sørvest og til slutt den betydelig større Olsokbreen i vest.

Sørkappfonna har sitt navn etter Sørkapp.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sørkappfonna Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 11. mars 2013