Topographie des Terrors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°30′24,746″N 13°23′1,5216″Ø

Del av museet Terrorens Topografi. Den bevarte seksjonen av Berlinmuren kan sees på toppen av bildet.
Topographie des Terrors i november 2013

Topographie des Terrors (norsk: Terrorens topografi) er et museum i Berlin, opprettet for å dokumentere nasjonalsosialistenes terror i Tyskland, særlig under diktaturet fra 1933 til 1945.

Museet ligger i Niederkirchnerstrasse, tidligere Prinz-Albrecht-Strasse, på det stedet hovedkvarteret til SS og Gestapo lå fra 1933 til 1945. Det omfatter en provisorisk utendørsutstilling langs Niederkirchenerstrasse i det som var Gestapos fengselsceller. I 2010 ble det ferdigstilt en bygning som bl.a. inneholder faste og variable utstillinger, samt et dokumentasjonssentrum.

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bygningene som Gestapo og SS brukte ble stort sett ødelagt av alliert bombing i 1945 og ruinene ble fjernet etter krigen. Grensen mellom den amerikanske og den sovjetiske okkupasjonsonen i Berlin gikk langs Prinz-Albrecht-Strasse så gaten ble snart en festingslignende sperring. Berlin-muren gikk langs den sydlige siden av gaten som ble omdøpt til Niederkirchnerstrasse. Berlin-muren ble aldri fjernet fra stedet og delen ved siden av Terrorens topografi er det nest lengste mursegmentet som fortsatt er i Berlin. (Det lengste er East Side Gallery i Friedrichshain.)

De første utstillingen på stedet fant sted i 1987, som en del av Berlins 750–årsfeiring. Kjellerne i Gestapohovedkvarteret, der så mange politiske fanger hadde blitt torturert og henrettet, ble funnet og gravd ut. Stedet ble gjort om til minnesmerket og museum i friluft men beskyttet av et dekke. Minnesmerket skulle vise i detalj undertrykkelsen under Nazi-regimet. Utgravningen skjedde med hjelp fra østtyske forskere og en felles utstilling ble vist både på stedet og i DDR i 1989.

I 1992, to år den tyske gjenforeningen, ble en stiftelse grunnlagt for å ta vare på stedet og året etter ble det satt i gang en arkitekturkonkurranse for å bygge et permanent museum. Et utkast av arkitekten Peter Zumthor ble valgt. Imidlertid ble byggingen stoppet på grunn av finansieringsproblemer etter at grunnstrukturen hadde blitt bygget. Denne stod på stedet i nesten ti år til den ble endelig fjernet i 2004.

En annen seksjon av museet tar for seg Nürnbergprosessen, der de ledende nazistene ble stilt for rettet for krigsforbytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Ved å trykke på knapper kan besøkende høre opptak fra rettssakene.

Bilder fra Terrorens topografi[rediger | rediger kilde]