Hopp til innhold

Topa Inka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Topa Inka
Født1441Rediger på Wikidata
Cuzco
Død1493Rediger på Wikidata
Chinchero District
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende Rediger på Wikidata
Embete
  • Sapa Inca (1471–1493) Rediger på Wikidata
FarPachacuti
SøskenAmaru Topa Inca
BarnHuayna Cápac
Coya Cusirimay
Rahua Ocllo
Tala Canta Ilabe

Topa Inka eller Túpac Inca Yupanqui (bokstavelig «edle inka bokholder») var den tiende Sapa Inca, inkahersker, av Inkariket (14711493), og den femte fra Hanandynastiet. Hans far var Pachacuti, og hans sønn og etterfølger var Huayna Cápac.

Hans far utpekte ham som kommandant av inkahæren i 1463 og han utvidet riket nordover langs Andes gjennom dagens Ecuador. Han fikk en særlig ømhet for byen Quito som han fikk ombygd med arkitekter fra Cuzco. I løpet av denne tiden delte hans far Pachacuti kongedømmet Cuzco inn i Tahuantinsuyu, de «fire provinser».

Han ble hersker ved sin fars død i 1471 og styrte fram til sin egen død i 1493. Han erobret Chimor som okkuperte den nordlige kysten av hva som i dag er Peru, den største gjenværende rival til inkaene.

Ifølge overleveringen fikk han besøk av noen folk som kom seilende på en flåte. De kunne fortelle om en land langt borte hvor det var store mengder gull og kostbare skatter. Han organiserte deretter en stor ekspedisjon som bestod av mange flåter og 20 000 mann. Han drog ut på en reise som varte i flere måneder. Han hadde med seg hjem gull og kostbarheter, og noen personer med mørk hud.

Det er usikkert i dag hvordan man skal forstå disse opplysningene, hvis man i det hele tatt skal ta dem alvorlig. Noen mener at han kom i kontakt med noen folk fra øyene i Stillehavet, men det ser ut til at det var lite gull og kostbare skatter noe sted der. Noen mener snarere at han kan ha hatt kontakt med noen folk i Mellom-Amerika, som kan passe til beskrivelsen.

Han fikk en rekke barn med sine koner og konkubiner. Han døde i Chinchero. Ifølge en påstand døde han etter å ha blitt forgiftet av Chuqui Ocllo, en av konene.