Topçambaba-fjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Topçambaba Dağı (tidligere Baba Dağı eller Baba Dagh) er et fjell i provinsen Aydin i sørvestlige Tyrkia. Fjellets opprinnelige navn var Kadmos (fra antikk gresk Κάδμος). Det lå i antikken i Frygia (latin Phrygia Magna).[1]

I antikken var fjellsiden dekket av trær. Elven Kadmos, med samme navn som fjellet selv, rant ned fjellsiden og strømmet ut i den større elven Lykos, både Kadmos og Lykos er de antikke navnene, som igjen var en sideelv av Büyük Menderes (historisk Maeander).[2] Fjellkjeden Kadmos dannet den sørlige grensen for området Büyük Menderes i disse delene. Den romerske forfatteren Plinius den eldre omtalte fjellet. Den greske geografen Klaudios Ptolemaios plasserte den i samme breddegrad som Mykale, et fjell på vestkysten av Anatolia.

Da den franske korsfarerhæren under det andre korstoget i 1145 krysset fjellet ble baktroppen av hæren under ledelse av kong Ludvig VII av Frankrike hengende etter. Tyrkerne angrep og det var bare med nød og neppe at kongen unnslapp mens baktroppen ble massakrert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Strabo, side 578
  2. ^ Hamilton: Researches, &c., vol. i., side 513.