Toms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toms Gruppen A/S
Toms Gruppen A/S
Org.formAksjeselskap
CVR-nummer56759328
Etablert30. januar 1924
HovedkontorBallerup
Produkt(er)Godteri
Adm. dir.Jesper Møller
Nettsidewww.toms.dk

Toms Gruppen A/S er en dansk konfekturvirksomhet som produserer og selger sjokolade og andre sukkervarer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Virksomheten ble grunnlagt i 1924 av de to apotekerne Hans Trojel og V.H. Meyer, og navnet stammer fra deres navne: Trojel Og Meyer (s-en ble tilføyet av hensyn til plasseringen i sjokoladeautomater, hvor man ikke var glade for å ha «Tom» stående). I årene etter annen verdenskrig vokste Toms under ledelse av Victor B. Strand seg stor med overtagelse av Anthon Berg, Pingvin Lakrids og senest i 1971 Galle & Jessen, som stadig fungerer som egne merkenavn. Dengang flyttet de av praktiske årsaker produksjonen av påleggssjokolade til Toms. I dag er Toms-logoen også kommet utenpå pakkene. Innenfor de senere år har man oppkjøpt blant annet Bonbon og noen utenlandske virksomheter innenfor samme bransje.

Omkring 2000 var Toms Fabrikker involvert i en sak om hijaber på arbejdsplassen: Den muslimske kvinnen Fatima Andersen anla sak mot virksomheten etter at hun var blitt opplyst om bekledningsreglene, som ikke tillot hijab av hygieniske og sikkerhetsmessige grunner.[1] Andersen hadde krevet 50 000 kroner for ulovlig forskjellsbehandling, men Toms Fabrikker vant saken i Østre Landsret i april 2001. Etter saken ble anket til Højesteret valgte partene å inngå forlik.[2] Etterfølgende valgte Toms Fabrikker å tilby et firmasjal som imøtekom kvinner som Andersen samtidig med at det oppfylte fabrikkens sikkerhetsmessige og hygienemessige krav.[3]

Økonomiske forhold[rediger | rediger kilde]

I 2005 hadde Toms en nettoomsetning på ca. 1,75 milliarder kroner og en overskuddsgrad på 4,8 prosent. Virksomheten beskjeftiger ca. 1 700 medarbeidere i Danmark, Sverige og England. I Danmark arbeider ca. 850, dels i en sukkervarefabrikk på Avedøre Holme, dels i hovedkontoret plassert i Ballerup, hvor sjokoladefabrikken er tegnet av Arne Jacobsen i 1962.[4] I Sverige produseres sukkervare på en fabrikk i Habo ved Jönköping.

Den administrerende direktør siden 2005 er Jesper Møller.

Gerda og Victor B. Strands Fond eier alle aksjene i Toms Gruppen A/S.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marianne Singer (12. august 2000). «Ny tørklædesag på vej: Toms anklages for diskrimination». B.T.dk. Besøkt 20. november 2006. 
  2. ^ «Forlig i tørklædesag på Toms». Ritzau. Business.dk. 21. desember 2001. 
  3. ^ «Toms fabrikker går forrest med et "Tørklæde-forlig", der fremmer ligestilling». Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination. Arkivert fra fabrik originalen Sjekk |url=-verdien (hjelp) 2007-06-12. 
  4. ^ «Fakta om Toms». Arkivert fra originalen 2012-04-22. Besøkt 15. mars 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]