Toms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toms
Toms.svg
Flickr - cyclonebill - Poletter (2).jpg
Offisielt navnToms Gruppen A/S
Org.formaktieselskab
CVR-nummer56759328
Bransje Næringsmiddelindustri
Etablert1924
Datterselskap(er) Anthon Berg
HovedkontorBallerup
LandDanmark
Produkt(er) Godteri
Adm. dir. Jesper Møller
Nettstedhttp://toms.dk/

Toms Gruppen ⅍ er en dansk konfekturvirksomhet som produserer og selger sjokolade og andre sukkervarer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Virksomheten ble grunnlagt i 1924 av de to apotekerne Hans Trojel og V.H. Meyer, og navnet stammer fra deres navne: Trojel Og Meyer (s-en ble tilføyet av hensyn til plasseringen i sjokoladeautomater, hvor man ikke var glade for å ha «Tom» stående). I årene etter annen verdenskrig vokste Toms under ledelse av Victor B. Strand seg stor med overtagelse av Anthon Berg, Pingvin Lakrids og senest i 1971 Galle & Jessen, som stadig fungerer som egne merkenavn. Dengang flyttet de av praktiske årsaker produksjonen av påleggssjokolade til Toms. I dag er Toms-logoen også kommet utenpå pakkene. Innenfor de senere år har man oppkjøpt blant annet Bonbon og noen utenlandske virksomheter innenfor samme bransje.

Omkring 2000 var Toms Fabrikker involvert i en sak om hijaber på arbeidsplassen. Den muslimske kvinnen Fatima Andersen anla sak mot virksomheten etter at hun var blitt opplyst om bekledningsreglene, som ikke tillot hijab av hygieniske og sikkerhetsmessige grunner.[1] Andersen hadde krevet 50 000 kroner for ulovlig forskjellsbehandling, men Toms Fabrikker vant saken i Østre Landsret i april 2001. Etterat saken ble anket til Højesteret valgte partene å inngå forlik.[2] Etterfølgende valgte Toms Fabrikker å tilby et firmasjal som imøtekom kvinner som Andersen samtidig med at det oppfylte fabrikkens sikkerhetsmessige og hygienemessige krav.[3]

Økonomiske forhold[rediger | rediger kilde]

I 2005 hadde Toms en nettoomsetning på ca. 1,75 milliarder kroner og en overskuddsgrad på 4,8 prosent. Virksomheten beskjeftiger ca. 1 700 medarbeidere i Danmark, Sverige og England. I Danmark arbeider ca. 850, dels i en sukkervarefabrikk på Avedøre Holme, dels i hovedkontoret plassert i Ballerup, hvor sjokoladefabrikken er tegnet av Arne Jacobsen i 1962.[4] I Sverige produseres sukkervare på en fabrikk i Habo ved Jönköping.

Den administrerende direktør siden 2005 er Jesper Møller.

Gerda og Victor B. Strands Fond eier alle aksjene i Toms Gruppen A/S.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marianne Singer (12. august 2000). «Ny tørklædesag på vej: Toms anklages for diskrimination». B.T.dk. Besøkt 20. november 2006. 
  2. ^ «Forlig i tørklædesag på Toms». Ritzau. Business.dk. 21. desember 2001. 
  3. ^ «Toms fabrikker går forrest med et "Tørklæde-forlig", der fremmer ligestilling». Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination. Arkivert fra originalen 12. juni 2007. 
  4. ^ «Fakta om Toms». Arkivert fra originalen 22. april 2012. Besøkt 15. mars 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]