Tommy og Tigern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tommy og Tigerns originale tittel

Tommy og Tigern (engelsk: Calvin and Hobbes) er en amerikansk avistegneserie om gutten Tommy (Calvin) og hans tøytiger Tigern (Hobbes) og hvordan han takler oppveksten. Den er skrevet og tegnet av Bill Watterson. Tommy og Tigern ble først utgitt i 1985, og har vært å finne i 2400 aviser. Seriens hovedpersoner er oppkalt etter hhv. reformatoren Jean Calvin og filosofen Thomas Hobbes.

Historie[rediger | rediger kilde]

Starten på Tommy og Tigern[rediger | rediger kilde]

Tommy og Tigern ble unnfanget da Watterson, som til da hadde jobbet i en reklamejobb han ikke kunne utstå, begynte å bruke fritida på å lage tegneserier. Han utforsket ulike ideer til striper, men alle ble avvist av syndikatene han sendte dem til. Han mottok positiv respons på en stripe som inneholdt en bi-figur (lillebroren til hovedpersonen) som hadde en tøytiger. Da han ble fortalt at disse figurene var de sterkeste, startet Watterson en ny serie som dreide seg om dem. Selskapet (United Features Syndicate), som gav ham dette rådet, avviste den, og Watterson måtte tåle ytterligere noen avvisninger før Universal Press Syndicate bestemte seg for å ta serien.

En rask suksess[rediger | rediger kilde]

Den første stripa ble utgitt 18. november 1985, og serien ble fort en suksess. I løpet av et år etter første utgivelse ble stripene trykt i omtrent 250 aviser. Innen 1. april 1987, bare seksten måneder etter at serien startet, hadde Watterson og arbeidet blitt omtalt i en stor artikkel i Los Angeles Times, en av USAs største aviser. Tommy og Tigern skaffet Watterson Outstanding Cartoonist of the Year award i 1986 og 1988.

Watterson tok seg to utvidede pauser fra tegneserieproduksjonen – fra mai 1991 til februar 1992 og fra april til desember 1994.

Slutten[rediger | rediger kilde]

I 1995 sendte Watterson et brev via syndikatet til alle redaktørene i avisene som trykte stripene hans. Det inneholdt følgende:

Jeg kommer til å avslutte Tommy og Tigern ved slutten av året. Dette er ingen nylig eller enkel avgjørelse, og jeg synes det er trist å avslutte. Mine interesser har imidlertid endret seg, og jeg føler ikke lenger at jeg klarer å yte innenfor de begrensningene jeg har med daglige tidsfrister og små paneler. Jeg ivrer etter å jobbe i et mer fredelig tempo, med færre kunstneriske kompromisser. Jeg har ikke bestemt meg for framtidige prosjekter ennå, men mitt samarbeid med Universal Press Syndicate vil fortsette.

At så mange aviser har villet trykke Tommy og Tigeren er en ære jeg vil være stolt av lenge, og jeg har satt stor pris på deres støtte og ettergivenhet det siste tiåret. Å lage denne tegneserien har vært et privilegium og en glede, og jeg takker dere for å ha gitt meg muligheten.[1]

Den siste stripa ble trykket søndag 31. desember 1995. Den viser Tommy og Tigern ute i nysnøen mens de nyter underet og spenningen i vinterlandskapet. «– Det er en magisk verden som venter på oss, gamle venn..» utbryter Tommy før de setter av gårde på kjelken. «– La oss utforske den sammen!»

Norske utgivelser[rediger | rediger kilde]

Tommy og Tigern gjorde sin norske debut i seriebladet Humor og kanari i 1987 (utgitt hos Gevion forlag). Våren 1989 fikk serien sitt eget månedsblad, først hos Gevion og fra 1990 hos Bladkompaniet. Bladet inneholdt primært opptrykk av avisstriper. Bi-seriene i bladet var stort sett utenlandske, og har omfattet bl.a. Ernie, Opus og Bella. Bladet levde over 13 år etter at tegneren la serien ned; stripene måtte derfor gjenopptrykkes en rekke ganger. Bladkompaniets siste utgave kom ut i desember 2007 (nr 13/2007), og bladet kom fra nyttår 2008 ut på Egmont Serieforlaget. Den siste utgaven til Egmont kom ut i mars 2009[2] og Tommy og Tigerns tid som eget serieblad i Norge var dermed over.

Fra 1990 har Tommy og Tigern vært å finne også som årlig julehefte, og dette utkommer fortsatt (pr. 2017) hos Egmont. I tillegg har serien vært publisert i en rekke norske aviser gjennom årene, deriblant VG.

Fra 1991 til 1998 ga Bladkompaniet ut ni bøker, som inneholder alle stripene i kronologisk rekkefølge. Den sjette boken markerte 10-årsjubileet for Tommy og Tigern, og inneholder utvalgte striper fra de første ti årene, med Bill Wattersons kommentarer til hver stripe.

Figurer[rediger | rediger kilde]

 • Tommy (Calvin) – En seks år gammel gutt som er hovedpersonen i tegneserien.
 • Tigern (Hobbes) – Tommys tøytiger.
 • Tommys far (Dad) – En typisk middelaldrende middelklassemann. Er patentadvokat.
 • Tommys mor (Mom) – En hjemmeværende husmor.
 • Max (Max) – Tommys onkel.
 • Marianne (Susie Derkins) – Nabojenta som fungerer som hyppig blink for Tommys snøballer.
 • Iselin (Rosalyn) – Tenåringsjente som av og til sitter barnevakt for Tommy.
 • Spiff (Spiff) – Et av Tommys alter ego. Romhelt.
 • Supertommy (Stupendous man) – Et av Tommys alter ego. Superhelt.
 • Tracer Bullet (Tracer Bullet) – Et av Tommys alter ego. Privatdetektiv.
 • Frøken Snokskog (Miss Wormwood) – Tommys lærerinne.
 • Rektor (Mr Spittle) – Rektor på Tommys skole
 • Voksen-Tommy (Adult Calvin) – Tommy som voksen. Dukker av og til opp når Tommy leker «mor, far og barn» sammen med Marianne.
 • Kaptein Napalm (Captain Napalm) – En superhelt om beskytter «sannheten, rettferdigheten og den sanne amerikanske måten». En satirisk «Captain America» som bare har dukket opp et par ganger.
 • Bønna (Moe) – Klassens bølle som barberer seg. Bill Watterson beskriver ham som «enhver bølle jeg noensinne har møtt».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «I will be stopping Calvin & Hobbes». lettersofnote.com (engelsk). Arkivert fra originalen 27. mai 2016. Besøkt 21. mai 2016. 
 2. ^ https://hansivarstordal.no/2015/11/19/tommy-og-tigern/
 3. ^ Becky Ferreira (12. februar 2014). «The 6 Most Memorable Bullies in Literature» (engelsk). Barnes & Noble. Besøkt 21. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]