Tomaszów Lubelski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Katolsk trekirke i byen, bygd 1627
Historiske fylkes-sejm
Synagogen

Tomaszów Lubelski (ukrainsk: Томашів, Tomashiv) er en by i Lublin voivodskap i det sørøstre Polen. Tomaszów Lubelski, som fikk byprivilegier i 1621, har 20 222 innbyggere (år 2006).

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt på slutten av 1500-tallet av Jan Zamoyski under navnet Jelitowo. Den har hatt sitt nåvbærende navn siden 1613, da den ble oppkalt etter Zamoyskis sønn, Tomasz Zamoyski. Den fikk byrettigheter i 1621.

I 1772 ble den del av det østerrikske Galizien, men kom så under napoleonskrigene i 1809 som del av kretsen Zamość til hertugdømmet Warszawa, og ble ved Wienerkongressen tildelt det russiskstyrte Kongresspolen.

I området rundt byen var det tunge kamper i 1914 under første verdenskrig mellom russiske og østerrikske styrker.

Opp gjennom historien har byen hatt et betydelig innslag av jøder. De utgjorde over 5.000 i 1939 ved utbruddet av annen verdenskrig, da om lag halve befolkningen. Byen ble bombet, og havnet under tysk okkupasjon etter invasjonen av Polen i 1939.

Senere tvangf nazistene den jødiske befolkning inn i en ghetto i byen. Så ble de ført bort og utryddet i tilintetgjørelsesleiren Bełżec, noen få kilometer unna.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]