Tom Cavanagh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tom Cavanagh
Tom Cavanagh by David Shankbone (cropped).jpg
FødtThomas Patrick Cavanagh
26. okt. 1963[1]Rediger på Wikidata (58 år)
OttawaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, teaterskuespiller, filmskuespiller, komponist, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved Séminaire de Sherbrooke, Champlain College Lennoxville, Queen's UniversityRediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata

Thomas «Tom» Cavanagh (født 26. oktober 1963 i Ottawa i Canada) er en canadisk skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cavanaghs foreldre var akademikere og forfattere. Han er av irsk herkomst og vokste opp i en stor katolsk familie. Cavanagh flyttet sammen med familien til en liten by i Ghana, Winneba, da han var sju år gammel. I tenårene flyttet familien videre til Lennoxville i Quebec, der han begynte på videregående skole. Han studerte i Frankrike og spilte basketball for baronene.

Han studerte senere ved Champlain College i Lennoxville. Thomas er flytende tospråklig, ettersom han snakker flytende både fransk og engelsk. Mens han gikk på Queen's University i Kingston i Ontario ble han interessert i teater og musikk, og han spilte ishockey og basketball. Han ble uteksaminert med grader innen engelsk og biologi.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han var hovedpersonen i NBC sitt TV-program Ed, det er denne rollen som han er mest anerkjent for. Cavanagh fikk en Golden Globe-nominasjon og en TV Guide Award for sitt arbeid med serien Ed, som gikk i fire sesonger siden fra starten i oktober 2000 og til den ble avsluttet i februar 2004. I 1995 hadde han en birolle i første sesong av The Outer Limits, i en episode med tittelen «Donor», hvor han spilte en vitenskapsmann. I 2002 spilte han i Showtime-filmen Bang Bang You're Dead, som vant en Peabody Award.

Cavanagh gjorde en gjesteopptreden i situasjonskomedien Scrubs i 2002 (episoden «My Big Brother»). Han ble leid inn til å spille Dan Dorian, broren til hovedpersonen JD (spilt av Zach Braff). Han fikk denne rollen på grunn av sin likhet med Braff. Han kom tilbake i en episode i 2003 («My Brother, Where are you?»), og senere i to episoder i 2004 («My Cake» og «My Common Enemy»), og senere igjen i en episode i april 2006 («My New Suit») og senest den 8. november 2007. Han tok rollen for en siste gang i Zack Braff`s siste episode i den åttende sesongavslutningen («My Finale»).

I 2005 spilte han en gjest i TV-showet Jack & Bobby. Han spilte hovedrollen i miniserien The Capture of The Green River Killer, der han fremstilte karakteren King County-sheriff David Reichert. Cavanaghs filmroller har hovedsakelig bestått av forskjellige biroller. I 2006 spilte han hovedrollen i Breakfast with Scot, en homofil tidligere hockey-spiller som blir en adoptiv-far til en ung gutt. Filmen hadde premiere i 2007. I 2007 spilte han i «Raw Feed» skrekkfilm-serien som spilles fra Warner Home Video.

Fra 2014 har han spilt Dr. Harrison Wells i superheltserien The Flash.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Tom Cavanagh, SNAC Ark-ID w6vt2h35, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]