Tom Cavanagh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tom Cavanagh
Tom Cavanagh by David Shankbone (cropped).jpg
FødtThomas Patrick Cavanagh
26. oktober 1963[1]Rediger på Wikidata (57 år)
OttawaRediger på Wikidata
Utdannet ved Séminaire de Sherbrooke, Champlain College Lennoxville, Queen's UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, teaterskuespiller, filmskuespiller, komponist, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata

Thomas «Tom» Cavanagh (født 26. oktober 1963 i Ottawa i Canada) er en canadisk skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cavanaghs foreldre var akademikere og forfattere. Han er av irsk herkomst og vokste opp i en stor katolsk familie. Cavanagh flyttet sammen med familien til en liten by i Ghana, Winneba, da han var sju år gammel. I tenårene flyttet familien videre til Lennoxville i Quebec, der han begynte på videregående skole. Han studerte i Frankrike og spilte basketball for baronene.

Han studerte senere ved Champlain College i Lennoxville. Thomas er flytende tospråklig, ettersom han snakker flytende både fransk og engelsk. Mens han gikk på Queen's University i Kingston i Ontario ble han interessert i teater og musikk, og han spilte ishockey og basketball. Han ble uteksaminert med grader innen engelsk og biologi.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han var hovedpersonen i NBC sitt TV-program Ed, det er denne rollen som han er mest anerkjent for. Cavanagh fikk en Golden Globe-nominasjon og en TV Guide Award for sitt arbeid med serien Ed, som gikk i fire sesonger siden fra starten i oktober 2000 og til den ble avsluttet i februar 2004. I 1995 hadde han en birolle i første sesong av The Outer Limits, i en episode med tittelen «Donor», hvor han spilte en vitenskapsmann. I 2002 spilte han i Showtime-filmen Bang Bang You're Dead, som vant en Peabody Award.

Cavanagh gjorde en gjesteopptreden i situasjonskomedien Scrubs i 2002 (episoden «My Big Brother»). Han ble leid inn til å spille Dan Dorian, broren til hovedpersonen JD (spilt av Zach Braff). Han fikk denne rollen på grunn av sin likhet med Braff. Han kom tilbake i en episode i 2003 («My Brother, Where are you?»), og senere i to episoder i 2004 («My Cake» og «My Common Enemy»), og senere igjen i en episode i april 2006 («My New Suit») og senest den 8. november 2007. Han tok rollen for en siste gang i Zack Braff`s siste episode i den åttende sesongavslutningen («My Finale»).

I 2005 spilte han en gjest i TV-showet Jack & Bobby. Han spilte hovedrollen i miniserien The Capture of The Green River Killer, der han fremstilte karakteren King County-sheriff David Reichert. Cavanaghs filmroller har hovedsakelig bestått av forskjellige biroller. I 2006 spilte han hovedrollen i Breakfast with Scot, en homofil tidligere hockey-spiller som blir en adoptiv-far til en ung gutt. Filmen hadde premiere i 2007. I 2007 spilte han i «Raw Feed» skrekkfilm-serien som spilles fra Warner Home Video.

Fra 2014 har han spilt Dr. Harrison Wells i superheltserien The Flash.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Tom Cavanagh, w6vt2h35

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]