Tollboden (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tollpakkhuset av Johan Henrik Nebelong. Inneholder nå Norsk Tollmuseum.
Tollboden av Adolf Schirmer.
Den tidligere tollboden ble revet i 1895.

Tollboden (Oslo) eller Oslo tollsted består av to bygninger som ligger i Tollbugata 1 i Oslo. Den eldste av disse er stenpakkhuset oppført i 1846–1850 etter tegninger av Johan Henrik Nebelong som pakkhus for den tidligere tollboden. Bygningen er oppført i senklassisisme. Norsk Tollmuseum har hatt tilhold i bygningen siden 1915.

Administrasjonsbygningen fra 1891–1896 er tegnet av Adolf Schirmer i senrenessanse med rike detaljarbeider.

Begge bygningene ble fredet av Riksantikvaren i juni 2013 og av begrunnelsen fremgår det:

Laquote.svgTollbodens kontorbygning fra 1896 og Stenpakkhuset fra 1850 er begge påkostete og viktige offentlige formålsbygg. Begge bygningene er gode representanter for sin periodes stilretning, tegnet av Adolf Schirmer og Johan Henrik Nebelong, som begge er betydningsfulle arkitekter. Anlegget fremstår som et representativt og vesentlig innslag i Oslos bybilde. Videre har anlegget tollhistorisk verdi som et anlegg med kontinuerlig tollfunksjon siden tidlig 1800-tall. Bygningene er spesielt verdifulle i sammenheng med hverandre og hører funksjonelt og miljømessig sammen.Raquote.svg

Riksantikvaren

Tidligere tollboder[rediger | rediger kilde]

Sjøtollstedets historie går tilbake til 1600-tallet da det var en tollbod på Nordre brygge som lå i forlengelsen av Tollbugata. I 1695 fikk man reist en ny tollbod, en tømmerbygning. Den lå rett nord for Nordre brygge. I 1770-årene ble den revet. Kort tid etter tegnet murmester Johan Hesler en ny tollbod i bindingsverk og to etasjer, men denne brant ned til grunnen i 1785. Allerede to-tre år etter kom en ny tollbod på plass etter tegninger av Hans Christian Lind. Den ble revet i 1895 til fordel for oppføringen av Schirmers tollbod.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Tollboden (Oslo)». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.