Tokyo Sexwale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tokyo Sexwale
Tokyo Sexwale-wef-crop.jpg
Født5. mars 1953 (65 år)
Transvaal
Beskjeftigelse Politiker, forretningsdrivende
Parti African National Congress
NasjonalitetSør-Afrika

Tokyo Sexwale (Født 5. mars 1953 i Soweto) er en sørafrikansk forretningsmann, politiker, anti-apartheid aktivist og tidligere politisk fange. Han er den nåværende ministeren of Human Settlements i Sør-Afrika.

I 1976, ble Sexwale tatt til fange etter en trefning med de sørafrikanske sikkerhetsstyrkene og sammen med 11 andre ble han siktet og senere dømt for terrorisme og konspirasjon for å styrte den sørafrikanske regjeringen etter en nesten to år lang rettssak i den sørafrikanske Høyesterett. I 1977 ble Sexwale sendt til et maksimalt sikkerhetsfengsel på Robben Island for å tjene en dom på 18 års fengsel. Han ble frigitt etter å tilbrakt 13 år bak murene.

Sexwale ble valgt inn i polikken under det første frie valget som ble avholdt etter at apartheid-systemet ble avsluttet i 1994. Han pensjonerte seg fra politikken i 1998 til fordel for næringslivet. Sexwale er gift med en hvit kvinne som han møtte mens han var på besøk på Robben Island, Judy van Vuuren, de fikk to barn sammen, Gabrielle og Chris. Han er også en kjent filantrop, og er bestyrer for Nelson Mandela Foundation. I 2005 arrangerte han den sørafrikanske versjonen av et reality game show ved navn The Apprentice.

Sexwale har vært nevnt som en potensiell fremtidig president i Sør-Afrika og som en mulig kandidat til vervet som visepresident for African National Congress i 2007. I 2001 ble Sexwale anklaget, sammen med Cyril Ramaphosa og Mathews Phosa, for å ha planlagt å avsette president Thabo Mbeki. Sexwale benektet anklagene, og alle tre fikk støtte av Nelson Mandela. De ble senere frikjent for alle anklager. Sexwale har mottatt mange æresbevisninger og priser, blant annet Legion d'honneur fra Frankrike, et æresdoktorat i teknologi fra Nottingham Trent University, et æresdoktorat i Business Administration fra De Montfort University og Teach Leadership Award fra USA. Han er også kansler ved Vaal University of Technology.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]