Hopp til innhold

Tobinskatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tobinskatt (eller Tobin-skatt) er den alminnelige betegnelsen på en skattelegging av internasjonal valutahandel som den amerikanske mottaker av Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel James Tobin foreslo å innføre i 1972, men som hittil ikke er iverksatt.[1][2] Gjennom en liten skatt på samtlige internasjonale finanstransaksjoner ville Tobin begrense kortsiktige spekulasjoner (for eksempel gjennom daytrading) i valutasvingninger. Hensikten var at valutakursene skulle gjenspeile langvarige bevegelser i markedet fremfor kortsiktige spekulative forventninger. En slik skatt ville senke markedenes samlede likviditet; men dersom den blir for lav kan det imidlertid føre til at finansmarkedene blir enda mer volatile (flyktige).

I 1997 gjenopptok avisen Le Monde diplomatique tanken i en lederartikkel som førte til opprettelsen av bevegelsen Attac som er kritisk til finansøkonomien.[3] De regner fortsatt innføringen av en Tobin-skatt som et sentralt krav.

Tobin-skatten er et av flere forslag til skatt på finanstransaksjoner.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Hva er Tobin-skatten?». NRK. 17. november 2004. Besøkt 31. oktober 2011. 
  2. ^ ul Haq, Haug, Grunberg (red.) (1996). «Tobin Tax» (PDF) (på engelsk). New York: Yale University. Besøkt 31. oktober 2011. 
  3. ^ Ignacio Ramonet (12. desember 1997). «Désarmer les marchés» (på fransk). Le monde diplomatique. Besøkt 31. oktober 2011.