Skatt på finanstransaksjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skatt på finanstransaksjoner er en avgift på handel med verdipapirer og/eller valuta. På engelsk kalles skatten ofte Financial transaction tax (FTT) eller «Robin Hood-skatt». Skatten innebærer en avgift på for eksempel 0,05 % på handel med verdipapirer og valuta. Avgiften i legges på en slik måte at den må betales uansett hvor handelen foregår, den kan ikke omgås bare ved at partene avtaler at handelen skal skje i et skatteparadis.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den økonomiske krisen i kjølvannet av finanskrisen har svekket de offentlige finansene for mange år fremover i de fleste land i Europa. Sviktende inntekter og de kostbare stimunlanse- og redningspakkene har ført til høy offentlig gjeld. Mange land kutter sterkt ned på offentlige budsjetter og offentlige tjenester. Samtidig reduseres lønna og pensjonene i både offentlig og privat sektor.

En skatt på finanstransaksjoner kan gi betydelige skatteinntekter. En slik skatt vil samtidig redusere spekulasjonsøkonomien.

Krav om etablering av en skatt på finanstransaksjoner var grunnlaget for etablering av organisasjonen Attac i 1998. Et stort antall organisasjoner fremmer i dag krav om innføring av slik skatt. Den norske "Robin Hoodskattkampanjen" støttes av et trettitall organisasjoner. I 2011 eksisterte denne type skatt i mange land[1]. I september 2011 foreslo EU-kommisjonen innføring av en slik skatt i EU.[2]

Andre typer finansskatter[rediger | rediger kilde]

Skatt på finanstransaksjoner nevnes ofte i sammenheng med andre typer finansskatter.

  • Børsskatt – en avgift med handel på aksjer og verdipapirer som gjelder handel på en bestemt børs (for eksempel Oslo børs)
  • Bankavgift "Bank Levy" eller aktivitetsskatt – en årlig avgift for banker. Størrelsen beregnes utfra bestemte tall i bankens årsregnskap

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stephany Griffith-Jones og Avinash Persaud (februar 2012). «Financial transaction taxes» (PDF). Besøkt 18. september 2016. 
  2. ^ «Afgift på finansielle transaktioner: Finanssektoren skal betale sin del af regningen». Europakommisjonen. 28. september 2011. 

Videre lesning[rediger | rediger kilde]