Hopp til innhold

Tobben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tobben er en tegneserie av den belgiske tegneserieskaperen André Franquin. På originalspråket gikk serien under navnet Modeste et Pompon. Den besto hovedsakelig av ensiders historier om en temperamentsfull ung mann og hans kjæreste. Den ble første gang publisert i Le journal de Tintin den 19. oktober 1955.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1955 kom tegneserieskaperen André Franquin i konflikt med forlaget Dupuis omkring finansielle spørsmål. Siden Franquin ikke klarte å finne den skrevne avtalen, forlot han jobben for å jobbe hos rivalene i magasinet til serien Tintin der han introduserte serien om Tobben. Flere kjente tekstforfattere har bidratt til serien, som for eksempel René Goscinny, Peyo og Greg.

Franquin fant senere den skrevne avtalen og konflikten med Dupuis løste seg. Han var imidlertid bundet av en femårskontrakt med magasinet Tintin og måtte derfor bidra til begge magasinene, noe som var uvanlig i bransjen.

I 1959 kjøpte forlaget til Tintin opp rettighetene til serien og Franquins forpliktelser til selskapet opphørte. Tobben fortsatte til 1988 med andre tegnere og forfattere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BDoubliées. «Fransk-språklig Tintin-side» (fransk). 


Autoritetsdata