Dupuis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dupuis
BransjeMedieindustrien
Etablert1922
DatterselskapGraton éditeur
HovedkontorMarcinelle
LandBelgia
Grunnlegger(e)Jean Dupuis
Nettsted Offisielt nettsted

Dupuis er et belgisk tegneserieforlag, grunnlagt av Jean Dupuis i 1922. Forlaget ligger i byen Marcinelle nær Charleroi. Det er mest kjent for sine tegneseriealbum og -blader, som kommer ut både på fransk og på nederlandsk. Tegneserier fra Dupuis utgis også på andre språk, deriblant på norsk. Det er da normalt andre forlag som står for utgivelsene og det skjer da ved at de får lisens fra Dupuis. Forlaget var fram til begynnelsen av 1980-tallet eid av Dupuis-familien, men blei da solgt og har deretter skifta eier et par ganger.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dupuis vekst fram mot å bli Belgias ledende tegneserieforlag starta i 1938, da forlaget starta utgivelsen av tegneseriebladet Spirou. Opprinnelig kom bladet kun ut på fransk og inneholdt en blanding av amerikanske og egenproduserte, belgiske serier, deriblant hovedserien Spirou, som på norsk noen tiår seinere skulle bli kjent som Sprint. Det nye bladet blei så populært at forlaget etter noen måneder valgte å utgi det på nederlandsk også, da med navnet Robbedoes.

Etter andre verdenskrig vokste forlagets salgstall fort. Forlaget fikk særlig suksess ved å gjenutgi serier publisert i bladet Spirou i albumformat. I tillegg til hovedserien Sprint har Dupuis også utgitt serier som Lucky Luke, Smurfene og Viggo. Mange av disse albumene har blitt utgitt mange ganger og har dermed bidratt til mye av forlagets økonomiske suksess.

Tidlig på 1960-tallet begynte forlaget med andre aktiviteter, som merchandising av tegneseriene (dukker, postere o.l.), samt produksjon av tegnefilmer. I nyere tid har forlaget dessuten utgitt videospill. Det er imidlertid fortsatt tegneseriene som er den største salgssuksessen, og de nye aktivitene bidrar primært til å øke oppmerksomheten om disse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]