Tjen folket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tjen folket eller Tjeneste for folket (kinesisk: 为人民服务, pinyin: Wèi rénmín fúwù) er et av de best kjente politiske slagord fra maoismens Kina.

Før og nå i Kina[rediger | rediger kilde]

Uttrykket dukket først opp som overskriften på en trykt versjon av en minnetale holdt av Mao den 8. september 1944.

Mao Zedong skrev denne talen for å minnes en soldat i Folkets frigjøringshær, Zhang Side, hans livvakt gjennom mange år og en følgesvenn under «den lange marsjen». I talen siterte han den historikeren Sima Qian fra Han-dynastiets tid: «Om enn døden rammer alle mann likt, kan den være tyngre enn Taifjellet eller lettere enn en fjær» (人固有一死,或重于泰山,或轻于鸿毛。). Mao fortsatte: «Å dø for folket har mer vekt enn Taifjellet, men å arbeide for fascistene og dø for undertrykkerne er lettere enn en fjær. Kamerat Zhang Side døde for folket, og hans død bar i sannhet mer vekt enn Taifjellet».

Devisen Tjen folket ble sammen med andre, som særlig «Aldri for å gagne seg selv, alltid for å gagne andre» og «Utrettelig kamp», kjerneprinsipper innen Det kinesiske kommunistparti. Selv om det er mindre i bruk i dag, spiller det stadig en rolle ved viktige seremonielle anledninger. Det er innskrevet på fondveggen i Xinhuaporten inn til Zhongnanhai, som rommer regjeringens og kommunistpartiets nasjonale hovedsete i Beijing.

I de væpnede styrker[rediger | rediger kilde]

Under troppeinspeksjoner i Folkets frigjøringshær, Folkerepublikken Kinas partibaserte militærmakt, fremføres følgende seremonielle utveksling:

Inspiserende offiser: «Vær hilset, kamerater!» (同志们好 Tóngzhì menhǎo)
Tropper: «Vær hilset, leder!» (首长好 Shǒu zhǎnghǎo)
Inspiserende offiser: «Kameratene har arbeidet hardt» (同志们辛苦了 Tóngzhì men xīn kǔ le)
Tropper: «Med å tjene folket!» (为人民服务 Wèi rénmín fúwù)

Kinesisk bestselger[rediger | rediger kilde]

I 2005 utgav den kinesiske forfatteren Yan Lianke boken Tjen folket, som ble en bestselger, oversatt til flere verdensspråk.

Den er imidlertid blitt forbudt av den kinesiske regjering, i det minste delvis på grunn av sin behandling av Mao Zedong og politiske anliggender.[trenger referanse]

Utenfor Kina[rediger | rediger kilde]

Slagordet fikk en veldig spredning i Kina i Maos levetid, ikke minst gjennom Maos lille røde, og ble også tatt opp av maoistiske miljøer i andre land, også i Norge. Det interne medlemsbladet til Arbeidernes kommunistparti het i mange år Tjen Folket, forkortet TF. Forkortelsen ble også lenge benyttet på avisa Klassekampens humorside, der den ble sagt å stå for «Tidens fylde». Den dag i dag (2008) finnes det en organisasjon i Norge ved navn Tjen folket.

Synlig fra verdensrommet[rediger | rediger kilde]

Ved hjelp av Google Earth kan man på 42°32'33.95" / 94°19'36.80" se innskriften Tjen folket 为人民服务 markert i terrenget i det nordøstlige Xinjiang.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]