Tinningbein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tinningbein
TA98A02.1.06.001
TA2641
FMA52737

Tinningbeinet, Os temporale er en knokkel i hjernekassen som ligger rundt øret. Det er et tinningbein på hver side av hodeskallen, adskilt nedentil av kilebeinet og bakhodebeinet. Tinningbeinet har en komplisert struktur der underkjeven hengsler mot hjernekassen hos pattedyr, og omslutter mellomøret og det indre øret.[1] Det latinske navnet henviser til tempus - tid, fordi et tinningbein kan minne vagt om et gammeldags solur.

Bygning[rediger | rediger kilde]

Tinningbeinet er et komplisert bein med flere distinkte deler. Det kan hovedsakelig deles i to deler, en øvre flat eller svakt konkav del kalt pars squamosa og dekker tinningen og delvis ligger over issebeinet, og en mer ugjevt formet del kalt pars petrosa som delvis stikker inn i hjernekassen og skiller midtre skallegrop der tinninglappene ligger (på hver side) fra bakre skallegrop, der lillehjernen ligger. De to delene er egentlig to knokler med forskjellig opphav: pars squamosa er en del av skalletaket, mens pars petrosa er en del av innerkraniet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fehrenbach, M.J. & Herring, S.W. (2012). Illustrated anatomy of the head and neck (4th ed. utg.). St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders. s. 118. ISBN 978-1437724196. 
  2. ^ Bala, U. (2011). «Development of the Human Skeletal System». Besøkt 28. september 2016.