Timiantorget (Stavanger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kartutsnitt som viser Timiantorget i 1860. Original i Riksarkivet i Oslo. Steingjerdet i nordvest er Ramslandshagen.

Timianstorget i Stavanger er et tidligere torg som lå i krysset mellom Kirkegata og Øvre Holmegate, og sør for krysset. Den var begrenset av en stor hage med steingjerde opp mot Valberget – kalt Ramslandshagen.

På Timianstorget foregikk det hver høst stor handel med timian. Det kom båtlaster med timian fra Ryfylke, og særlig Nedstrand. Båtene kom til Pottemakerstranden der det var båtstøer. Bøndene stilte seg opp med stabler med timian og det luktet timian over hele byen.

Det var en stor dyp brønn på torget, og de fleste i området hentet vann derfra i bøtter.

Ved omreguleringen av Holmen etter brannen i 1860 ble Timianstorget tatt bort. I årene etter var det fortsatt salg av timian i gatene omkring det tidligere Timianstorget, men det forsvant etter hvert til fordel for handelen på Torget i Stavanger, som ble kraftig utvidet på 1860-tallet.

Timian ble i Stavanger brukt sammen med saltet og røkt kjøtt i kjøttsupper, i rullepølser og i all røkt og saltet mat.

Timianstorget ble også kalt Pottemakertorget, "Grunnen" eller "Sømmegrunnen". Sømmenavnet var etter kjøpmann Andreas Sømme (død 1853), som hadde butikk inn mot Timiantorget. Navnet Pottemakertorget var trolig knyttet til den nærliggende Pottemakerstranden.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stavangeren: Nå blir det fint på Timians Torjå. Huseierne bygger asfaltfortau i Øvre Holmegate. Og det vekker gamle minner, 7. oktober 1934.
  • Stavnem T,: Optegnelser vedkommende Stavanger fortid, Stavanger, 1906, side 10.