Till Eulenspiegel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den oppdiktede middelaldernarren og bondegutten Till Eulenspiegel (Dyl Vlenspiegel) framstilt som en folkehelt i den første tyske bokutgaven om hans mange påfunn, utgitt i Strassburg 1515. Eulenspiegel betyr «uglespeil» og figuren på tresnittet holder opp en ugle og et speil.

Till Eulenspiegel (uttale [ˈtɪl ˈɔʏlənˌʃpiːgəl], på lavtysk Dyl Ulenspegel [dɪl ˈʔuːlnˌspɛɪgl̩]) eller Till Uglespeil (også skrevet Till Uglspil på dansk, Tijl Uilenspiegel på nederlandsk og annet) er den lystige hovedpersonen i Till Eulenspiegels lystige streker, en gammel folkebok med omkring hundre morsomme og grovkornede anekdoter og småhistorier.

Minnestein over Till Eulenspiegel i Mölln (Die Eulenspiegelstadt) i Tyskland der han angivelig døde i 1350.

I de folkelige historiene om Eulenspiegel er han en spøkefugl og spilloppmaker som lurer håndverkere, adelsfolk og selveste Paven. Ifølge tradisjonen skal han ha vært en narr og gjøgler som ble født omkring 1300 i landsbyen Kneitlingen i Braunschweig, reiste omkring i Det tysk-romerske riket, spesielt nord i Tyskland, og døde av pest i Mölln 1350. Selv om det er en gravstein over Till Eulenspiegel i Mölln (Die Eulenspiegelstadt), er det likevel ingen bevis for at personen virkelig har eksistert.

Eulenspiegel skal være kjent fra flere muntlige fortellinger fra tysk middelalder, men i bokform først i en plattysk utgave fra 1483. Han går igjen i flere bøker fra 1500-tallet på en rekke europeiske språk. Boka skal første gang ha kommet på høytysk i 1515. Den fikk en utbredelse og popularitet som kan sammenliknes med Sebastian Brants satiriske Narrenes skip (1494) og med Hans Sachs’ folkelige verker. Figuren har vært framstilt av flere forfattere siden, deriblant i Frank Wedekind komedie Till Eulenspiegel : Komödie in vier Aufzüg fra 1916 og i Gerhart Hauptmanns versepos fra 1927. I 1894-95 skrev Richard Strauss det symfoniske diktet Till Eulenspiegels lustige Streiche.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]