Tilbakekrysning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tilbakekrysning eller tilbakeavl er en krysning mellom en hybrid (F1-generasjonen) og en av dens foreldre (P-generasjonen), eller med et genetisk tilsvarende individ. Den mest vanlige formen for tilbakekrysning er såkalt testkrysning (prøvekrysning), en krysning mellom et individ med en dominant fenotype (som kan være enten homozygot eller heterozygot for det dominante allelet) med et individ som er homozygot for det recessive allelet.

Testkrysning[rediger | rediger kilde]

For eksempel; krysser man en flue som er dobbel heterozygot (Aa Bb) med en som er dobbel homozygot mutant (aa bb), kalles det er testkrysning. Det tilsvarer også en krysning mellom et individ fra F1-generasjonen med et individ fra P-generasjonen, som også kalles en tilbakekrysning. Dersom disse genene ikke er koblet, vil forholdet bli 1:1:1:1 av de fire mulige fenotypekombinasjonene. Om genene er koblet (A med B og a med b) og det ikke skjer noen overkrysning (som måles i prosenter), vil man bare få de to foreldrenes fenotyper, i forholdet 1:1.

Se også[rediger | rediger kilde]


biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.