Tianwan kjernekraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tianwan kjernekraftverk
Foto av anlegget
Foto av anlegget
LandFolkerepublikken Kina
RegionHubei
Byggestart1999
Oppstartsår2005
Tekniske data
Antall reaktorer2 (6)
Installert effekt2.120 (8.480) MW
Beliggenhet
Tianwan kjernekraftverk ligger i Kina
Tianwan kjernekraftverk
Tianwan kjernekraftverk
Tianwan kjernekraftverk (Kina)
34°41′13″N 119°27′35″ØKoordinater: 34°41′13″N 119°27′35″Ø

Tianwan kjernekraftverk (田湾核电站, Tian Bay Nuclear Power PLant) er et kjernekraftverk som produserer elektrisk kraft i provinsen Jiangsu i Kina. Det ligger på Kinas østkyst ved Gulehavet, omtrent 30 km øst for byen Lianyungang. Per 2012 var kjernekraftverket det nest største i Kina etter Qinshan kjernekraftverk, som er under utbygging, men andre og større verk er under konstruksjon. På verdensbasis er anlegget rangert som det 75. største i verden.

Anlegget ble bygd med assistanse fra russiske investorer.

Byggingsprosjektet begynte i siste halvdel av 1999, og den første av de to reaktorene i anlegget ble satt i drift i 2005. Den andre reaktoren begynte å produsere elektrisk kraft to år senere. Maksimal effekt for de to reaktorene tilsammen er om lag 2 120 MW. Det er planer om å bygge seks reaktorer til, men utbyggingen har ennå ikke begynt. Når disse også er på plass vil anlegget ha en maksimal effekt på om lag 8 480 MW, og det vil da bli verdens største kjernekraftverk (med hensyn til kapasitet og årsproduksjon).

Det er kjent at statsselskapet State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC) planlegger installasjon av kinesisk-franske CPR-1000-reaktorer i dette anlegget, hvor teknologien stammer fra det franske selskapet Arreva men med 30% lokaltilpassing av design og konstruksjon.

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over verdens største kjernekraftverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]