Thumal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thumal
Født9. århundreRediger på Wikidata
Død929Rediger på Wikidata
Bagdad
BeskjeftigelseDommer Rediger på Wikidata

Thumal (arabisk: ثمل القهرمانة ; død i 929 i Bagdad) innehadde embedet som tilsvarer justisminister under Abbasidekalifatets åttende kalif, al-Muqtadir (regj. 908–932). Hennes kjønn gjorde hennes utnevnelse til unik i islams historie.

Thumal var opprinnelig tjenerinne til kalifens mor, Shaghab, som ble den virkelgia herskeren ved sin umyndige sønns tronbestigelse i 908.

Shaghab erklærte at rettferd i umma ble best tjent ved at den ble utøvd av en kvinne, og lot i 918 Thumal utnevne til mazalins sjef eller justisminister. Det var et steg hun gennomtvang til tross for opposisjon, og som i historien er blitt omtalt som et bevis på al-Muqtadirs dekadens. Thumal har i historien fått honnør for sin tjeneste som justisminister, særskilt for reformen om å senke avgiftene for søksmål, som gjorde at også fattige kunne gå rettens vei.

På grunn av hennes kjønn har hennes embetstid likevel blitt bedkrevet i arabisk historie som «en skandale hvis like ikke har setts i vår tid».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mernissi, Fatima; Mary Jo Lakeland (2003). The forgotten queens of Islam. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-579868-5.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mernissi, Fatima; Mary Jo Lakeland (2003). The forgotten queens of Islam. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-579868-5.