Shaghab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shaghab
Født9. århundreRediger på Wikidata
Østromerriket
Død933Rediger på Wikidata
Bagdad
BeskjeftigelsePolitiker, Dronningmor Rediger på Wikidata
EktefelleAl-Mu'tadid
BarnAl-Muqtadir

Shaghab (arabisk: شغب ; egentlig Umm al-Muqtadir-Billah; død i 933 i Bagdad) var mor til Abbasidekalifatets åttende kalif, al-Muqtadir (regj. 908–932), og fungerte som hans erkjente de facto medregent i hans regjeringstid.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Shaghab var en rumiyah, det vil si opprinnelig fra det bysantinske rike,[1][2] og var blitt plassert som slavekonkubine (saqaliba) i kalifen Al-Mu'tadids harem.

Ved hennes stesønn Al-Muktafis død i 908 klarte hun å sikre støtte fra den religiøse og militære elite for å plassere sin sønn på tronen yil tross for at han da var bare tretten år gammel og umyndig. Hun ble hans medregent i hele hans regjeringstid og opprettet et parallellbyråkrati av mannlige sekretærer og kvinnelige embetsinnehavere for å delta i regjeringsaffærene.

Hun erklarte at rettferdigheten i umma ble begunstiget ved at den ble utøvd av en kvinne, og lot utnevne sin hoffdame slavinnen Thumal til mazalins sjef eller justisminister, et steg som hun tvang gjennom trass i stor opposisjon og som i historien er blitt omtalt som et bevis på al-Muqtadirs dekadense, men som i hennes regjeringstid viste seg å bli vellykket.

Hun bedrev også stor og offentlig velgjørenhet, noe som til forskjell fra hennes politiske aktivitet gav henne et godt navn i tradisjonell arabisk historieskriving.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Massignon 1994, s. 185.
  2. ^ El Cheikh 2013, s. 168.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata