Thomas Teddiman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thomas Teddiman
AdmiralTeddiman.jpg
Født 17. århundre
Død 23. mai 1668
Nasjonalitet Storbritannia

Thomas Teddiman (død 13. maijul./ 23. mai 1668greg.) var en engelsk admiral på 1600-tallet. Navnet blir også skrevet Teddman og Tedyman.

Verken fødselsdato eller noe om hans tidlige karriere er kjent, og han var ikke kaptein i den første anglo-nederlandske krig. Faren stammet fra en familie av skipseiere i Dover, og søskenbarnet hans var marinekapteinen Henry Teddiman.

Teddimans første tjeneste for Det engelske samveldet var da han fra 1659 til 1660 kommanderte «Tredagh» (etter restaurasjonen i England omdøpt til «HMS Resolution») i Middelhavet under den engelsk-spanske krig. Fra 31. mai til 10. juni 1660 jagde han seks spanske fartøyer utenfor kysten av Algerie. I mai 1661 ble han kaptein på «HMS Fairfax» og i 1663 kommanderte han «HMS Kent». Med dette skipet førte han den engelske ambassadøren i Russland til Arkhangelsk i juli. I mai 1664 ble Teddiman kommandør over «HMS Revenge» og det samme året ble han forfremmet til kaptein på «HMS Swiftsure». I 1665, under den andre anglo-nederlandske krig utmerket han seg som underadmiral i Blue Squadron i slaget ved Lowestoft, noe han ble adlet for.

I august 1665 ble Teddiman sendt med «Revenge» til Bergen for å erobre en nederlandsk flåte, men ble slått i slaget i Vågen i Bergen av kommandør Pieter de Bitter. Dette var en stor skuffelse for Karl II, men Teddimans karriere tapte ikke stort på det, og han var igjen i kamp året etter, denne gang på «Katherine». Han var viseadmiral i firedagersslaget og i slaget på St. James' dag. I 1667 lå hovedskipene i den engelske flåten i opplag, og Teddiman hadde ingen kommandoer. I 1668 var han igjen i kommando, da for «HMS Cambridge», men han kom under etterforskning av det engelske parlamentet som ville finne ut hvorfor de hadde tapt krigen. Dette førte til mange problemer for ham. Han døde i mai dette året av feber.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • R.C. Anderson, 1964, List of English Naval Captains 1642-1660