Thomas Reinertsen Berg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Reinertsen Berg
Født1971Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseJournalist, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserBrageprisen i faglitteratur/sakprosa (2017)[1]

Thomas Reinertsen Berg (født 1971[2]) er en norsk sakprosaforfatter og journalist.[3] Han vant Brageprisen for beste sakprosa-utgivelse i 2017 for sin debutbok Verdensteater. Kartenes historie.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Berg har studert litteraturvitenskap, Midtøsten-kunnskap og Nord-Afrika-kunnskap.

Tidsskrifts- og avis-arbeid[rediger | rediger kilde]

I 2003 var han med på etableringen av Babylon – nordisk tidsskrift for Midtøstenstudier, og er fremdeles tilknyttet redaksjonen som sideuttegner.[4]

Berg har siden 2007 vært tilknyttet avisen Morgenbladet som vikar og fast spaltist.[5]

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Verdensteater. Kartenes historie[rediger | rediger kilde]

I 2017 debuterte Berg som forfatter med boken Verdensteater. Kartenes historie på Forlaget Press. Aftenpostens anmelder Erika Fatland kalte denne boken for

«En usedvanlig vakker bok som oppsummerer over tre tusen års innsats for å kartlegge verden på tre hundre innholdsmettede sider.»[6]

Berg vant Brageprisen 2017 i klassen for sakprosa for debutboken.[7] Juryen hadde følgende begrunnelse for pristildelingen:

«I februar 1956 så leserne av New York Times et kart på forsiden som gjorde folk urolige. Et verdenskart viste at uvante linjer delte opp havene – saken handlet om geologer som utforsket en revne i havbunnen. Nå revnet ikke havbunnen, tvert om skrev en av geologene til et svarbrev til leserne: «Bevegelser på et par centimeter i løpet av et århundre blir sett på som svært raske. At kart har fascinert og at kart har enorm betydning gjennom tidene er vel kjent. Med boken Verdensteater har journalisten og skribenten Thomas Reinertsen Berg har skapt en tour de force i kartenes historie i verden. Han starter med de aller første verdensbildene, setter verden som scene, og tar sats gjennom verdensbildene og forestillingene, systematisk, velskrevet, morsomt og lærerikt. Boken er usedvanlig flott illustrert, med kart som viser ulike måter å se verden på, fra greske spekulasjoner til middelaldersk tro, fra renessansens forsøksvise vitenskapelige kartlegging til vår digitale samtid med lynkjapp informasjonshenting. En utsøkt og særegen sakprosabok.»[8]

Til verdens ende. Krydderets historie[rediger | rediger kilde]

I 2021 ga han ut boken Til verdens ende. Krydderets historie på Forlaget Press.[9][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ offisielt nettsted brageprisen.no, besøkt 17. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Berg, Thomas Reinertsen 1971». Virtual International Authority File. Besøkt 27. november 2017. 
  3. ^ «Geologiske kart fra faraoenes tid til i dag: foredrag med Thomas Reinertsen Berg». Bergen Offentlige Bibliotek (norsk). Besøkt 22. november 2017. «Historiker og Morgenbladet-journalist, Thomas Reinertsen Berg, har skrevet boka Verdensteater: kartenes historie. I anledning geologiens dag kommer han til Åsane med et foredrag om geologiske kart, som spenner flere årtusen.» 
  4. ^ Berg, Thomas (17. april 2010). «Nytt nummer av Babylon». Thomas' blogg (norsk). Besøkt 22. november 2017. «Babylon, det nordiske tidsskriftet for Midtøstenstudier, lanserer i disse dager en ny utgave. Førstkommende torsdag skal vi ha lanseringsfest på Dattera til Hagen på Grønland. Den begynner 19:00, og den største delen av arrangementet er en debatt om situasjonen i Irak, som også er temaet for den nye utgaven. I tillegg vil Babylon-prisen til en ung forsker bli delt ut for første gang.» 
  5. ^ «Thomas Reinertsen Berg». Morgenbladet (norsk). 18. august 2022. Besøkt 8. juni 2023. 
  6. ^ a b «Thomas Reinertsen Berg: Sterk kandidat til årets Bragepris i sakprosa». Aftenposten. 19. november 2017. Besøkt 22. november 2017. 
  7. ^ NRK (21. november 2017). «Bragepris til profilerte nynorskforfattere». NRK (norsk). Besøkt 22. november 2017. «Prisen i klassen sakprosa gikk til Thomas Reinertsen Bergs «Verdensteater», som er en bok om kartenes historie. En utsøkt og særegen sakprosaboka, mener juryen.» 
  8. ^ «Vinnere av Brageprisen 2017 - Brageprisen». Brageprisen. 21. november 2017. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 22. november 2017. 
  9. ^ «Til verdens ende - ISBN 9788232803736». fpress.no. Forlaget Press. Besøkt 8. juni 2023.