Thomas Hart Benton (politiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Hart Benton
Thomas Hart Benton (senator) 2.jpg
Født14. mars 1782[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
HillsboroughRediger på Wikidata
Død10. april 1858[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (76 år)
Washington D.C.Rediger på Wikidata
Gravlagt Bellefontaine Cemetery, St. LouisRediger på Wikidata
Barn Jessie Benton FrémontRediger på Wikidata
Utdannet ved University of North Carolina at Chapel HillRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, advokatRediger på Wikidata
Parti Det demokratisk-republikanske parti, Det demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av American Antiquarian SocietyRediger på Wikidata
Signatur
Thomas Hart Bentons signatur

Thomas Hart Benton (født 14. mars 1782Hart's Mill, en farm ved Hillsborough i North Carolina; død 10. april 1858 i Washington, D.C.) var en amerikansk politiker.

Han ble kjent ved sitt tilnavn «Old Bullion og han var den første som satt fem mandatperioder i Senatet. Han var en av de fremste eksponenene for Manifest Destiny, overbevisningen om at USA måtte ekspandere vestover.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Thomas Hart Benton studerat ved Chapel Hill College. Han flyttet til Tennessee og ble advokat, og medlem av regjeringen der. Ved utbruddet av den britisk-amerikanske krig stilte han opp et regiment frivillige og førte siden den gang tittelen lieutenant colonel.

Etter krigen slo han seg i 1815 med i St. Louis (Missouri) som skrankeadvokat, og grunnla også i 1815 det demokratiske tidsskrift Missouri Argus.

Politiker[rediger | rediger kilde]

På grunn av den fremgang han hadde i sin innsats for at Missouri skulle bli opptatt i det amerikanske statsforbund, ble han da den nye delstaten blle konstituert i 1820 innvalgt til det amerikanske senatet fra Missouri. Hav satt i Senatet til 1851.

Han engasjerte seg særlig for utviklingen av Vesten og beskjeftiget seg med forskjellige måter å fo mundet sammen Østkysten og Vestkysten med forskjellige kommunikasjonsruter. Han engasjerte seg for utbyggingen av Santa Fe Trail som i første runde skulle knytte hans hjemstat Missouri til det da meksikanske Santa Fe. Ved utbruddet av den meksikansk-amerikanske krig overtalte han president James K. Polk til å ta de avgjørende skritt som skulle føre til erobringen og inkorporeringen av New Mexico.

Selv om Benton som senator av Missouri representerte en forbundsstat der slaveriet var tillatt, var han selv en prinsipiell motstander av dette. Det såkalte Wilmot Proviso, som ville forby innføringen av slaveriet i nyerobrede territorium i vest, fant en sterk talsmann i ham. Med dette ble han en hovedmotstander av det calhounske parti, som ville innføre slaveriet i Kansas og i Nebraska og ellers i det hele arbeidet for en løsere union. Med stor energi motsatte han seg Kansas-Nebraska Act, men kunne ikke forhindre at loven ble iverksatt. Han fikk politiske problemer på grunn av dette og ble fra 850 ikke lenger gjenvalgt til Senatet. Også et forsøk på å bli guvernør for Missouri var mislykket. Men han ble derimoti 1852 innvalgt i Representantenes hus.

Da han mistet denne posten i 1854, hengav han seg til litterære beskjeftigelser, særlig utarbeidelsen av sine memoarer (Thirty Years' View of the Senate, New York. 1855–56, 2 bind.). Deretter fikk han den vanskelige oppgave å gjennomgå Kongressens forhandlinger for grunnleggelsen av republikken og få de utgitt i sammenfattet for. Han døde innen han ble ferdig med denne oppgaven.

Flere byer i USA er oppkalt etter Benton, for eksempel Bentonville i Arkansas. Syv delstater har counties oppkalt etter ham (Benton County i Arkansas, Indiana, Iowa, Minnesota, Missouri, Oregon, og Washington). To counties (Calhoun County (Alabama) og Hernando County (Florida)) bar tidligere navnet Benton County til hans ære.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Thomas Hart Benton, biography/Thomas-Hart-Benton-American-writer-and-politician
  2. ^ a b NCpedia, 9. okt. 2017, Thomas Hart Benton, biography/benton-thomas-hart
  3. ^ a b CERL Thesaurus, 9. okt. 2017, Thomas Hart Benton, cnp02061486
  4. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Thomas Hart Benton, 3101

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Thomas Hart Benton: Thirty Years View: A History of the Working of the American Government 1820 to 1850 Part Two ISBN 1419160443 (engl.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]