Theodor Kittelsen-museet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
interiør fra museet

Theodor Kittelsen-museet er et museum som inneholder en omfattende og allsidig samling av Theodor Kittelsens verker. Museet ligger ved Koboltgruvene i Modum kommune, ca. 10 km fra Åmot sentrum og 8 km fra Blaafarveværket. Det har vært åpent hver sommersesong siden den offisielle åpningen i 1993.

Historie[rediger | rediger kilde]

Naturen ved Blaafarveværket tiltrakk seg på 1800-tallet naturromantiske malere fra hele Europa. Haugfossen har blitt gjenstand for malerier av Christian August Lorentzen i 1792, Christian Morgenstern 1827, Thomas Fearnley 1841, Frits Thaulow 1883. Også Theodor Kittelsen kan knyttes til området. Han leide gården Sole i Eggedal fra 1896, og bygget i 1899 sitt eget hjem kalt Lauvlia i Sigdal. Dette ble en kunstnerisk rik periode for Th. Kittelsen. Denne tilhørigheten til området er bakgrunnen for at Theodor Kittelsens familie i 1987 spurte om Blaafarveværket kunne åpne et permanent museum for Kittelsen.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Den permanente samlingen består av arbeider i olje og blandingsteknikker, tegninger, bøker, treskårne figurer og dekorasjoner, samt en rekke av kunstnerens personlige eiendeler.

I 2012 ble samlingen utvidet med «Fjelltramperne», treskjæringsarbeider opprinnelig tiltenkt Holmenkollen Turisthotel.

Hvert år vises egne temautstillinger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]