The Tatler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Tatler

The Tatler var et engelsk tidsskrift, grunnlagt i 1709 av iren Richard Steele. Det må ikke forveksles med dagens high-society-magasin Tatler.

Steeles tanke med tidsskriftet var å gi et bilde av den offentlige samtalen som foregikk på Londons kaffehus. I utgangspunktet skulle The Tatler ikke være et politisk tidsskrift; politikken ville Steele overlate til avisene. For å sikre full dekning av den offentlige sladderen ble reportere utplassert på flere av byens mest populære kaffehus, som White's, Will's og St. James's. Innholdet i bladet spente over alt fra reine sladderhistorier til moralske tanker omkring tidens spørsmål; det siste særlig ivaretatt av Steeles venn og medutgiver Joseph Addison. I det store og hele var magasinet holdt i en uhøytidelig og ironisk tone.

Den første tida kom The Tatler ut med tre nummer i uka. Magasinet fikk en kort levetid; siste nummer ble utgitt i januar 1711. En samleutgave ble utgitt i 1710-11 under tittelen The Lucubrations of Isaac Bickerstaff, Esq..

Tre måneder etter at The Tatler begynte å komme ut ble en kvinneversjon (Female Tatler) lansert av Mary Delariviere Manley. Dette magasinet gikk inn etter trekvart år.