The Prestige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For filmatiseringen av boken, se The Prestige (film)

The Prestige er en sciencefiction-roman publisert i 1995, og skrevet av den britiske forfatteren Christopher Priest.

Boken mottok James Tait Black Memorial-prisen for beste fiksjon, og World Fantasy-prisen for beste roman.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hendelsene fra fortiden blir fortalt gjennom dagbøkene til to magikere Rupert Angier og Alfred Borden. Dagbøkene blir lest høyt av deres oldebarn, Kate Angier og Andrew Westley. Fortellingene fra dagbøkene er ispedd hendelser fra Kates og Andrews barndom. Andrews historie er relatert til barndommen hans, og hans nåværende arbeid som journalist. Kates historie er relatert til en traumatisk hendelse som skjedde når hun var fem år gammel, hvor hun var vitne til en liten gutt som tilsynelatende ble drept av hennes egen far. Dette fører til at hun begynner å lete etter Andrew, som hun tror kan være nøkkel til mysteriet. Kate tror at Andrew er tvilling til gutten hun var vitne til, som døde. Når dagbøkene leses, blir sannheten om det som skjedde med Andrews tvilling forklart av historien til Angier og Borden.

Det sentrale plottet fokuserer på en feide mellom de to tryllekunstnerne, som begynte i deres første år av karrieren deres når Borden forstyrrer en falsk seance som ble utført av Angier og hans kone. Under en krangel får Angiers gravide kone Julia problemer, som fører til spontanabort. De to mennene er fiender i mange år etterpå, etter hvert som de blir mer og mer verdenskjente. Med feiden påvirker også de senere generasjoner av deres familier, spesielt Kate og Andrew. Borden utvikler en enhet for teleportering kalt "The Transported Man" og oppretter senere en forbedret versjon kalt "The New Transported Man" som tilsynelatende kan flytte ham fra et lukket rom til et annet rom på et øyeblikk.

Handlingen ser ut til å trosse normal fysikk, og gjør alle tidligere magiske handlinger til skamme. Leseren får vite at Alfred Borden faktisk ikke er en mann, men to: Identiske tvillinger ved navn Albert og Frederick som deler samme identitet som "Alfred Borden" i hemmelighet for å gjennomføre deres profesjonelle suksess med "The New Transported Man" og Angier forsøker desperat å finne på et triks som kan bli større en Borden sitt opplegg. Ved hjelp av en anerkjent oppfinner, Nikola Tesla, utvikler Angier en handling kalt "In a Flash" som gir et lignende resultat gjennom en helt annen metode.

Teslas enhet kan teleportere et menneske fra ett sted til ett annet sted ved å produsere en nøyaktig fysisk duplikat på ønsket destinasjon, hvor personens bevissthet overføres umiddelbart. Angiers nye handling blir snart like vellykket som Borden. Den rasende og besatte Borden ønsker å oppdage hvordan "In a Flash" blir gjennomført. I løpet av en forestilling bryter han seg inn på backstage-området bak scenen og slår av elektrisitet til Angiers enhet, og tror feilaktig at generatoren som driver opplegget er i ferd med å ta fyr og fører til brann ved teateret.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Boken ble filmatisert i 2006 i regi av Christopher Nolan, og hadde premiere 20. oktober samme år i USA. Manuskriptet ble tilpasset filmmediet av brødrene Christopher og Jonathan Nolan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]