Hopp til innhold

The Monuments Men

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Monuments Men
Generell informasjon
SjangerDrama
Krig
Utgivelsesår2014
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGeorge Clooney
ProdusentGeorge Clooney
Grant Heslov
ManusforfatterGeorge Clooney
MusikkAlexandre Desplat
SjeffotografPhedon Papamichael
KlippStephen Mirrione
Foran kamera
MedvirkendeGeorge Clooney
Matt Damon
Cate Blanchett
Bill Murray
John Goodman
Jean Dujardin
Bob Balaban
Hugh Bonneville
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapColumbia Pictures
20th Century Fox
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Monuments Men er et amerikansk krigsdrama fra 2014. Filmen er regissert av George Clooney, som også har skrevet manuset og produsert filmen sammen med Grant Heslov. Clooney spiller også en av hovedrollene, sammen med Matt Damon og Cate Blanchett.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på boken The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History av Robert M. Edsel, og handler om en gjeng kunsthistorikere og museumkonservatorer som slår seg sammen for å gjenfinne berømte kunstverk og andre viktige kulturartikler som ble stjålet av nazistene før Adolf Hitler ødelegger dem..

I løpet av 1943 gjør de allierte fremskritt, og driver tilbake aksemaktene i Italia. Frank Stokes overbeviser USAs president Franklin D. Roosevelt om at seier vil ha liten betydning hvis den vestlige sivilisasjonens kunstneriske skatter går tapt på grunn av krigen. Stokes blir bedt om å sette sammen en ny enhet med kallenavnet "Monuments Men" som skal bestå av museumsdirektører, kuratorer, kunsthistorikere og en arkitekt, for å veilede de allierte styrkene, og lete etter stjålet kunst for å returnere gjenstandene til dens rettmessige eiere. I juli 1944 blir Claire Simone, en kurator i det okkuperte Frankrike, tvunget til å hjelpe nazi-offiser Viktor Stahl med å stjele kunst. Men Stokes og hans enhet blir frustrert av allierte offiserer som nekter å sette troppene deres i enda større fare for å redde kunst. Enheten deres blir delt opp i håp om å dekke et større terreng, med varierende grad av suksess.

James Granger møter Simone, men hun nekter å samarbeide - og mistenker at amerikanerne ønsker å konfiskere den stjålne kunsten for å beholde den selv. Den britiske offiseren Donald Jeffries sniker seg inn i det okkuperte Brugge om natten i håp om å redde Michelangelo sitt kunstverk Madonna av Brugge, men han blir drept i forsøket. I desember 1944 går Walter Garfield og Jean Claude Clermont seg vill på landsbygda, og havner i en skuddveksling. Clermont blir dødelig såret, og dør skadene Garfield ikke klarer å skaffe nødvendig hjelp i tide. Enheten oppdager også at de er nødt til å konkurrere mot Sovjetunionen, som beslaglegger kunstverk fra Tyskland som krigserstatning. I mellomtiden ødelegger oberst Wegner systematisk mye av kunsten han kommer over. Etter hvert oppnår enheten en viss suksess, ettersom det oppdages minst én gruve som skjuler over 16 000 kunstverk. Kort tid etter at krigen slutter i mai 1945, oppdager enheten en gruve i Østerrike som ser ut til å ha blitt revet - og at sovjeterne kommer til å være ett par timer senere.

Etter å ha oppdaget at inngangene faktisk ble blokkert av lokalbefolkningen for å hindre nazistene fra å ødelegge innholdet, evakuerer de så mye kunstverk de klarer før sovjetiske styrker dukker opp. Etterpå rapporterer Stokes tilbake til president Truman at teamet har gjenfunnet enorme mengder kunstverk og forskjellige andre kulturelt viktige gjenstander. Han ber om å bli i værende Europa for å føre tilsyn med videre leting og restaurering. Truman spør Stokes om innsatsen hans var verdt livet til mennene han mistet, og Stokes mener at det var verdt det. Truman spør deretter om noen, tretti år senere, kommer til å huske at disse mennene døde for et kunstverk. I sluttscenen, lagt til 1977, svarer den eldre Stokes JA til dette spørsmålet samtidig som han tar med seg barnebarnet sitt for å se Michelangelos Brugge Madonna.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]