The Man Who Mistook His Wife for a Hat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Man Who Mistook His Wife for a Hat
The Man Who Mistook His Wife for a Hat and Other Clinical Tales
Forfatter(e)Oliver Sacks
Språkengelsk
SjangerKasuistiske pasienthistorier
Utgitt1985
Originalutgave1985
Norsk utgaveJ. W. Cappelen Forlag as 1987
ForlagSimon & Schuster
OversetterRolf Behn Gulliksen
Sider233
ISBN 0671554719

The Man Who Mistook His Wife for a Hat and Other Clinical Tales er en bok utgitt i 1985, skrevet av nevrologen Oliver Sacks, som beskriver sykehistorien til noen av sine pasienter. Tittelen henspiller til en pasient med visuell agnosi.[1] The Man Who Mistook His Wife for a Hat er grunnlaget for en opera med samme navn av Michael Nyman, urframført i 1986.

Boken inneholder 24 essays inndelt i fire seksjoner, som hver omhandler spesielle aspekter av hjernens funksjoner. De to første delene omhandler nevrologiske defekter og eksesser, med vekt på funksjoner knyttet til hjernens høyre hjernehalvdel. Tredje og fjerde del beskriver fenomenologiske manifestasjoner med referanser til hukommelsesforstyrrelser, endret persepsjon og ekstraordinære kognitive kvaliteter hos «tilbakestående».[2]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Følgende er sammendrag av noen av bokens essays:

 • "The Lost Mariner" (Den fortapte gasten) omhandler Jimmie G. som er rammet av Korsakoffs syndrom, og har mistet evnen til å danne nye korttidsminner. Han kan ikke huske noe fra sitt liv etter demobiliseringen da andre verdenskrig tok slutt. Han tror det fortsatt er 1945 sent på 1970-tallet og tidlig på 1980-tallet, og oppfører seg tilsynelatende som en norml, intelligent ung mann, bortsett fra at han ikke makter å huske det meste av sin fortid og begivenheter fra sitt daglige liv. Han strever etter å finne mening, tilfredsstillelse og lykke mens han stadig glemmer hva han holdt på med fra ett øyeblikk til det neste.
 • "The President's Speech"[3] (Presidentens tale) handler om en avdeling med pasienter med afasi og agnosi som lytter til en tale av en ikke navngitt president (som er skuespiller), omtalt som "the old Charmer" (Den gamle forføreren). Mange av pasientene med afasi ler av talen, og Sacks hevder at det de ler av er presidentens ansiktsuttrykk og stemmetone, som han mener pasienten finner utroverdig. En kvinne med afasi kritiserer presidentens setningsoppbygging, og sier han "snakker ikke godt."
 • "The Disembodied Lady" (Damen uten kroppsdeler), et spesielt tilfelle der en kvinne har mistet sin evne til propriosepsjon (evne til å avgjøre sine egne kroppsdelers posisjon i forhold til andre deler av kroppen).
 • "On The Level" (Innretting), et annet tilfelle av skadet propriosepsjon. Dr. Sacks intervjuer en pasient som har vanskelig for å gå oppreist, og oppdager at han har mistet hjernens kontroll med balansevnen ved at Parkinson-lignende symptomer har skadet hans indre øre. Pasienten sammenligner sin balansefølelse med en snekkers vaterpass, og foreslår at det blir laget et lignende mål i en brilleinnfatning. Innretningen gjorde det mulig for ham å bedømme balansen ved synet.
 • "The Twins" (Tvillingene), om autistiske savanter. Dr. Sacks prøver å få kontakt med to tvillingbrødre hverken kan lese eller utføre gangestykker, men har en lek som går ut på å finne påfølgende høye primtall. Sacks brukte en bok og fikk delta i leken, men måtte gi opp da bokens tallrekke tok slutt, men tvillingene fortsatte med opp til tyve siffer lange primtall. Tvillingen kunne også uten å nøle telle de 111 fyrstikkene som falt på gulvet og kommentere at 111 er tre 37ere. Dette tilfellet, med tannpirkere i stedet for fyrstikker, ble brukt i filmen Rain Man med skuespilleren Dustin Hoffman. Senere er det stilt spørsmål ved riktigheten av denne historien.[4][5] Tvillingene kunne ha telt antallet fyrstikker på forhånd.
 • "The Dog Beneath the Skin" (Hunden under huden), gjelder den 22 år gammel medisinstudenten "Stephen D." som etter en natt da han har inntatt amfetamin, kokain og PCP, våkner og finner at luktesansen hans er dramatisk forbedret.[1] Senere har Sacks avslørt at Stephen D. var ham selv.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Sacks, Oliver (1985). The Man Who Mistook His Wife for a Hat, and Other Clinical Tales. Summit Books. ISBN 0671554719. 
 2. ^ Sacks, 1985. p.163.
 3. ^ http://www.junkfoodforthought.com/long/Sacks_Reagan.htm "The President's Speech"
 4. ^ http://secamlocal.ex.ac.uk/people/staff/mrwatkin/isoc/sacks-yamaguchi.htm Questionable Aspects of Oliver Sacks' (1985) Report.
 5. ^ http://www.secamlocal.ex.ac.uk/people/staff/mrwatkin/isoc/yamaguchi-snyder.pdf Response to Snyder's "Comments on Priming Skills of Autistic Twins".
 6. ^ Sacks, Oliver (22. oktober 2007). Musicophilia: Tales of Music and the Brain. Alfred A. Knopf. s. p. 158. ISBN 978-1-4000-4081-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]