The King's Demons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
128 – The King's Demons
Den femte Doktoren (Peter Davison)
Forfatter Terence Dudley
Regissør Tony Virgo
Manusredaktør Eric Saward
Produsent John Nathan-Turner
Produksjonskode 6J
Sesong 20
Lengde 2 episoder à 25 minutter
Sendedato 15. mars–16. mars 1983
Skuespillere

The Doctor – Peter Davison
Tegan – Janet Fielding
Turlough – Mark Strickson
The Master / Sir Gilles Estram – Anthony Ainley
The King / Voice of Kamelion – Gerald Flood
Ranulf – Frank Windsor
Isabella – Isla Blair
Hugh – Christopher Villiers
Sir Geoffrey – Michael J. Jackson
Jester – Peter Burroughs

Kronologi
← Forrige Neste →
Enlightenment The Five Doctors

The King's Demons er en Doctor Who-historie på to episoder som ble vist på BBC One 15. og 16. mars 1983.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mars 1215. Johan av Englands hoff er hos Sir Ranulf Fitzwilliam for å innkreve skatt og etter at Ranulf sier han ikke har mere, fornærmer kongen ham. Sønnen Hugh utfordrer en av kongens riddere, sir Gilles Estram, for å forsvare farens ære. Gilles vinner lett, men kampen blir forstyrret på grunn av tardisens ankomst. Doktoren, Tegan og Turlough blir godt mottatt av kongen, som kaller dem demoner.

Doktoren konkluderer med at kongen ikke er seg selv etter å ha fastslått datoen. Han sier at det ikke er kongen i det hele tatt siden kongen er i London for å ta korsfarereden. Sir Geoffrey de Lacy, søskenbarnet til Ranulf, ankommer slottet og bekrefter at kongen er i London. Gilles skal til å torturere ham fordi de mener han lyver under en bankett, men Doktoren griper inn. Det viser seg at kongens ridder heller ikke er hvem han gir seg ut for. Han viser seg å være Master i forkledning. Master rømmer inn i sin egen tardis, som ser ut som en jernjomfru.

Kongen slår Doktoren til ridder og han får slottet. Etter flere hendelser, inkludert Geoffreys død, konfronterer Doktoren kongen og Master og finner ut hva som egentlig foregår. Monarken er egentlig Kamelion, en robot som Master fant på Xeriphas og som kontrolleres ved hjelp av tankekraft. Den kan forandre seg til hvem som helst. Master prøver å få folket mot kongen ved å la Kamelion oppføre seg så forferdelig at det blir opprør og kongen mister makten. Konsekvensen av det er at Magna Carta aldri vil bli underskrevet og Storbritannia blir ikke parlamentarisk. Det er en småting i forhold til Masters tidligere planer, men vil likevel forandre utviklingen på jorden. Doktoren utfordrer Master og tar kontroll over roboten. Han klarer å få den inn i tardisen og rømmer med den slik at Master ikke kan gjennomføre planen. Kamelion reverterer tilbake til sin egentlige form og takker Doktoren for hjelpen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Richard Gregory, som bidro med spesialeffekter til Doctor Who, informerte produsent John Nathan-Turner i november 1981 om et prosjekt som programvareutvikler Mike Power jobbet på sammen med CP Cybernetics. CP Cybernetics var eid av Chris Padmore og han jobbet sammen med Power med å utvikle en robot som kunne mime tale og bevege på kroppen sin. De demonstrerte den for Nathan-Turner og manusredigerer Eric Saward. Nathan-Turner ble så imponert at han ga forfatter Terence Dudley i oppdrag å skrive en historie med Kamelion, som Dudley endte opp med å kalle roboten. Dudley ble også spurt av Nathan-Turner om han kunne ha med skurken Master i historien sin. Anthony Ainley, som spilte Master, hadde en kontrakt om å spille Master i en historie hver sesong og det hadde ikke blitt utviklet en annen historie med denne figuren i sesong 20.

Dudley brukte en gammel ide han hadde om at Doktoren dro tilbake til England i det trettende århundre og møtte på Johan av England. På grunn av robotens begrensninger skrev Dudley i historien at roboten kan forandre utseende slik at det var mulig å la en skuespiller spille rollen når det var nødvendig. Historien fikk arbeidstittelen The Android og ble offisielt bestilt 22. februar 1982. Andre arbeidstitler for historien var The Demons, A Night's Tale og Demons Keeper før de endte opp med The King's Demons i april samme år.

Dudleys manus spesifiserte at historien foregår i Odiham Castle i Basingstroke i Hampshire. Denne borgen er en ruin og derfor ble Bodiam Castle i Sussex valgt. Den ble bygget i 1385, nesten 200 år etter perioden historien foregår. Innspillingen på opptaksstedet begynt 5. desember 1982, i midten av en streik blant elektrikerne hos BBC. Innspilling i studio var beregnet å starte 18. desember, men på grunn av streiken var det uvisst om historien, så vel som den før og etter, kunne i det hele tatt bli gjort ferdig. Til slutt viste deg seg at bare den etterfølgende historien, The Return, ikke kunne ferdiggjøres og Eric Saward måtte derfor skrive om slutten på The King's Demons, som opprinnelig sluttet med begynnelsen på The Return.

På tross av streiken begynte studioinnspillingen den 18. og det var beregnet at de skulle gjøre seg ferdig den 20. Under innspillingen oppstod flere problemer med Kamelion og Power døde i en båtulykke. Det viste seg at ingen andre forstod programvaren for roboten og gåmekanismen var heller ikke ferdiggjort. Det tok lang tid for Padmore å programmere dialogen og den klarte heller ikke å synkronisere skikkelig opp mot den førinnspilte dialogen. På grunn av dette måtte Nathan-Turner planlegge enda en innspillingsdag 16. januar 1983. Kamelion dukket opp i bare en historie til før den ble skrevet ut av serien.

Peter Howell skulle opprinnelig skrive musikken til historien, men på grunn av forsinkelsene tok Jonathan Gibbs over. Noe av musikken Howell skrev er fremdeles i historien, slik som lutemusikken spilt av kongen.

For å skjule at Master er i historien, ble det brukt to psevdonymer. Han kaller seg sir Gilles Estram mens han er forkledt («Estram» er et anagram for «Master») og i rulleteksten for den første episoden står det at Estram spilles av James Stoker (et anagram for «Masters Joke»). BBC reklamerte med at den første episoden av historien er den 600. episoden av Doctor Who da den ble kringkastet. Dette er den siste historien hvor tardisens konsollrom, som ble introdusert i The Invisible Enemy, ble brukt. I den neste historien ble et nytt konsollrom introdusert. Selve konsollen dukker opp en gang til i The Two Doctors, som den andre Doktorens konsoll.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Historien ble utgitt på VHS i februar 1995.

Terence Dudley skrev også boken basert på historien. Den ble utgitt av Target Books 10. juli 1986.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png