Terrengsykkelrittet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Terrengsykkelrittet er et terrengsykkelritt av type stisykling, med løype i Østmarka i Oslo. Det ble arrangert for første gang i 2008 av en gruppe entusiaster og veteraner innen norsk terrengsykling, og har blitt arrangert hvert år siden da. Rittet er kjent for å ta terrengsyklingen tilbake til røttene med en ambisjon om å være det tøffeste, morsomste og mest spennende terrengsykkelrittet i Norge. Rittet er et kjærkomment alternativ til de mer grusorienterte rittene.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Rittet oppsto som et resultat av den sterkt økende interessen for terrengsykling i Norge, og da særlig etterspørselen etter ritt med mer teknisk krevende terreng enn de typiske grusrittene. Mest kjent av grusrittene er kanskje Birkebeinerrittet, som mange fullfører med terrengsykler uten knastedekk, dempere eller skivebremser, endog hybridsykler og landeveissykler.[1] Visjonen til arrangørene er «å få terrenget tilbake til terrengsyklingen». Terrengsykkelrittet er et samarbeid mellom magasinet Terrengsykkel og IF Frøy og er et av rittene som gir deltagere poeng i Norgescupen i terrengsykling.

Rittprofil[rediger | rediger kilde]

Rittet går i Østmarka. Hver runde i rittet er på 30 kilometer med hovedvekt av traseen på sti. Vi prøver å ha minst mulig av løypa på grus. Du kan velge om du vil sykle en runde eller dobbel dose. Elite sykler 2 runder, altså dobbel dose. Bruk av hjelm er som ved alle andre sykkelritt i Norge påbudt.

Løypa er tiltenkt syklister som liker stisykling, med tekniske vanskeligheter og bratte kneiker. Da rittet har teknisk krevende terreng, vil det medføre større belastning på utstyr og syklist enn typiske grusritt. Det kan derfor være en fordel å benytte utstyr som er tilpasset slikt teknisk terreng, for eksempel dempergaffel, kraftige dekk med knaster, hydrauliske skivebremser og gjerne støtdemping på bakhjulet.

Selv om løypa er krevende, er Terrengsykkelrittet også en super utfordring for alle som liker å sykle i skogen. Løypa kan være en perfekt introduksjon for stisykling i Oslomarka. Foran 2011, 2012 og 2013-utgavene foretok vi betydelige utbedringer av traseen, bl.a. med klopping av de våteste partiene, for å skape bedre flyt i syklingen. 2014-utgaven fikk også en betydelig endring med enda mer sti og flere flytpartier. Rittet i 2015 bar preg av det våteste regnværet i manns minne og i 2016 la vi ned et godt stykke arbeid for at traseen skulle inneholde en bra kombinasjon av bæredyktig sti og grus. Vi opprettet da et samarbeid med Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) og akter å fortsette med dette i årene framover. I 2017 hadde vi en fantastisk gjennomføring og like så i 2018 og 2019 med verdensmesterføre! Så da er det bare å krysse fingrene og gjøre arbeidet som skal til for en magisk 2020-utgave av Terrengsykkelrittet!

Rittets karakter, med hovedfokus på singletrack og tekniske stier, innebærer at vi ikke kan håndtere stort flere deltakere enn 800, selv med puljestarter over en lengre tidsperiode. Vi ønsker at alle skal få en best mulig rittopplevelse, og setter derfor et tak for å unngå at det blir trangt på stiene.

Hjemmeside: terrengsykkelrittet.no Arkivert 27. januar 2020 hos Wayback Machine.

Tidligere ritt[rediger | rediger kilde]

Terrengsykkelrittet 2011[rediger | rediger kilde]

Terrengsykkelrittet hadde i 2011 status som Norgescupritt i maraton. Rittet ble vunnet av Greg Saw fra laget Proteinfabrikken / KTM UCI Mountainbike Racing Team.[2]

Terrengsykkelrittet 2010[rediger | rediger kilde]

Terrengsykkelrittet 2010 ble avhold på Haraløkka lørdag 22. mai 2010 med start kl 09:00.[3] Det var pengepremier for de beste plasseringer i rittet.[4]

Terrengsykkelrittet 2009[rediger | rediger kilde]

Start for Terrengsykkelrittet 2009 var på Haraløkka i Østmarka i Oslo. Dato for arrangementet var lørdag den 23. mai 2009.[5]

Terrengsykkelrittet 2008[rediger | rediger kilde]

Terrengsykkelrittet 2008 ble avholdt med stor suksess. Over 400 deltagere fullførte rittet. Vinner av herreklassen på 2-runders ritt var Anders Hovdenes på tiden 2:30:31 og vinner av kvinneklassen var Linda Larsen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Telex: Først til Skramstad, på racer». Arkivert fra originalen 15. oktober 2011. Besøkt 12. februar 2009. 
  2. ^ Kristoffer Kippernes (21.05.2011). «Telex: Greg Saw vant Terrengsykkelrittet» (norsk). terrengsykkel.no. Arkivert fra originalen 15. oktober 2011. Besøkt 01.06.2011. 
  3. ^ «Ritt: Påmeldingen til Terrengsykkelrittet i gang». Arkivert fra originalen 30. august 2013. Besøkt 5. januar 2010. 
  4. ^ Terrengsykkel.no: Solide premier i Terrengsykkelrittet[død lenke]
  5. ^ «Telex: Påmeldingen åpnet for Terrengsykkelrittet 09». Arkivert fra originalen 15. oktober 2011. Besøkt 12. februar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]