Termitidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Termitidae
En soldat med "sprøytehode"
Nomenklatur
Termitidae
Populærnavn
"høyere termitter"
Hører til
termitter, kakerlakker, vingede insekter,
insekter,
leddyr
Økologi
Antall arter: over 1800
Habitat: i død ved
Utbredelse: alle verdensdeler, men ikke i Europa
Inndelt i

Termitidae er en gruppe (familie) av insekter som tilhører underordenen termitter. Familien er den mest artsrike av termittfamiliene med tallrike arter i tropene. Dette blir regnet som de mest utviklede og mest typiske termittene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Arbeiderne er små (mindre enn 5 mm), hvite, blinde insekter. De kjønnede individene er mye større, sylindriske, gulbrune eller mørke. Hodet er rundet med små, men markerte fasettøyne. Når de svermer, har de store, avlange vinger med tett årenett, men dise faller snart av. Dronningene er store (opptil 10 cm lange) og pølseformede, bakkroppen enormt oppsvulmet. De er helt avhengige av å fores og stelles av arbeidere. Soldatene er middelsstore, blinde, med sterkt forstørrede hoder, gjerne med kraftige, skarpe kjever. Hos undergruppen Nasutitermitinae er hodet omdannet til en kjemikaliesprøyte med en dyse foran som de kan sprute etsende kjemikalier ut fra.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Temitidae bygger, store, opptil 8 meter høye tuer. Disse termittene har en skarp kaste-inndeling. De store dronningene er av de mest fruktbare individene i dyreriket, én dronning kan legge over 10 millioner egg i løpet av et år. Disse termittene bygger ofte tunneler av jord slik at arbeiderne kan vandre mellom tuen og matkildene uten å komme ut i dagslys. Artene i gruppen Macrotermitinae dyrker sopp inne i tuene sine, i likhet med mange maur.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er i hovedsak utbredt i tropene, med særlig mange arter i Afrika. De finnes også på de andre kontinentene. Ingen arter er naturlig forekommende i Europa, men det finnes én art på Kanariøyene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]