Tender is the Night

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tender is the Night (Nattens ømhet) er en roman skrevet av den amerikanske forfatteren F. Scott Fitzgerald. Romanen kom ut i 1934. Dette var Fitzgeralds fjerde roman, og den siste han skulle gjøre ferdig. Arbeidet med romanen gikk over mange år. Fitzgerald nevner arbeidet med romanen i et brev til sin forlegger allerede i 1925, og romanen og romanideen gikk gjennom utallige revisjoner frem til utgivelsen. Tender is the Night kom først ut i serieform i Scribner's Magazine i fire deler fra januar til april 1934, og i bokform 12. april samme år.[1]

I løpet av tilblivelsesperioden hadde teksten en rekke arbeidstitler, som The Melarky Case, The Boy who Killed his Mother, og The Drunkards Holiday. Den endelige tittelen Tender is the Night er tatt fra diktet «Ode to a Nightingale» av John Keats. Romanen foreligger på norsk og ble gitt ut av Kagge Forlag i 2011 under tittelen Nattens ømhet, oversatt av Kari og Kjell Risvik.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanen er lagt til 1920-tallet og omhandler et glamorøst ektepar (Dick og Nicole Diver) som tilhører et samfunnssjikt av engelsktalende overklassemennesker som lever omflakkende og rotløse, men svært økonomisk komfortable tilværelser, hovedsakelig på det europeiske fastlandet. Romanens hovedperson er Dick Diver, som introduseres fra synsvinkelen til en tredjeperson, Rosemary Hoyt. Rosemary opplever begge ektefellene, men særlig Dick, som ekstremt vellykkede og gode (hun bruker adjektivet «nice» svært ofte) mennesker, og ekteparet beskrives som idealmennesker som få kan måle seg med.

Rosemary forsvinner ut av handlingen etter en del dramatiske hendelser der Dick Diver igjen får sjansen til å imponere ved å vise hva Rosemary opplever som stor sinnsro og handlekraft. I fortsettelsen beskrives bakgrunnen til ekteparet Diver. Det kommer fram at psykiateren Dick har giftet seg med sin tidligere pasient, og via sitt ekteskap med Nicole gjennomgått en klassereise som har gått på bekostning av hans selvfølelse, stolthet og akademiske karriere. Livet i overklassen fører for ham etter hvert til økende dekadanse og alkoholmisbruk, mens Nicole i årenes løp styrkes og ender med å ønske seg ut av ekteskapet.

Film og teater[rediger | rediger kilde]

Filmen Tender Is the Night (1962) er basert på romanen og hadde Jason Robards og Jennifer Jones som ekteparet Divers. Sangen «Tender Is the Night» er fra filmen og ble nominert til Oscar i 1962 som beste sang.

En tilpasning for teateret med tillatelse fra Fitzgeralds bo, ble gjort av Simon Levy, produsert ved Fountain Theatre i Los Angeles i 1995. Stykket ble vinner PENs litterære pris for drama.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Claridge, Henry (2004): «Introduction» i: Tender is the Night A Romance, Wordsworth Classics, Hertfordshire
  2. ^ Fountain Theatre Arkivert 11. juli 2011 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]