Telneset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Telneset er ei lita grend ved Glomma nord i Tynset kommune, deler av grenda ligger i Tolga. På Telneset finnes en av to broer som krysser Glomma på strekningen mellom Tynset og Tolga. På vestsiden av Glomma går fylkesvei 30, og på østsida går fylkesvei 681. Jernbanen går mellom Glomma og fylkesveien på østsida av Glomma.

Historie[rediger | rediger kilde]

Telneset ble først ei egen grend da Rørosbanen kom i 1877. Det ble bygd egen stasjon på Telneset med kontor, venterom, pakkhus og leilighet for stasjonsmesteren. Telneset stasjon lå på 498 moh. Det var to sidespor på stasjonen, og trafikken var stor. Postkontoret lå også i stasjonsbygningen, og Telneset hadde postnummer 2520. Det vokste raskt fram et lite samfunn rundt stasjonen. Det kom landhandel tvers overfor stasjonen. Sagbruket Tela Sag startet i 1887, og hadde flust opp å gjøre med materialer til husbygging og sviller til jernbanen. Det ble startet betongstøperi som leverte takstein, rør og kantstein. På den tiden var det det eneste mellom Hamar og Trondheim. Det ble også startet opp snekkerfabrikk som lagde vinduer, dører og møbler. Det var eget ungdomslag i grenda fra 1889, sangkor fra 1890 og idrettslag fra 1902. Fra å være et bondesamfunn ble det også et arbeidersamfunn, og både 1. mai og 17. mai ble feiret.

24. april 1940 skjedde den mest dramatiske hendelsen i bygdas historie. Tyskerne kom oppover Østerdalen, og et tog med norske soldater var på retrett. Toget ble beskutt og måtte stanse på Telneset stasjon, tyske fly kom og slapp 13 bomber mot toget og ødeleggelsene var store. Seks unge nordmenn ble drept under angrepet, og 50 år etter ble en bauta og minnelund for de falne anlagt på Telneset. Jernbanen krysser elva Tela like nord for stasjonen. Denne brua ble sprengt en vinternatt under krigen. Det var tyske soldater forlagt på Telneset for å vokte jernbanen fram til freden kom i 1945. Stasjonen ble bygd opp igjen.

På forsamlingshuset Folkvang ble det arrangert fester, det ble brukt til møter av alle slag. Det ble spilt bridge og det øvelser med sangkoret. Bygdekinoen kom også innom og viste film for det lokale publikum. Skolen i grenda het Øian skole.

Minnelunden over de falne på Telneset i Tynset. Bautastenen og området her ble opprettet i 1995. Foto av Thor Helge Sømåen.
Bautasteinen over de falne på Minnelunden på Telneset, Tynset. Foto av Thor Helge Sømåen.

Nåtid[rediger | rediger kilde]

I dag er mye av dette borte. Grenda er igjen ei jordbruksgrend, og arbeidsplassene utenom jordbruket er stort sett på Tynset eller Tolga. Sagbruket består, og det er en privat barnehage i grenda. Idrettslaget Gå-På eksisterer fortsatt, og det samme gjør forsamlingshuset Folkvang. Skolebarna går på skole enten på Tynset, Tolga eller i Vingelen. I oktober 2007 begynte barkhuset på Tela Sag og Høvleri å brenne. Det var en trommel som ble brukt til å tørke bark i, som ble for varm. De ansatte prøvde å kjøle den ned, men til ingen nytte. Plutselig kom det et skikkelig smell som hele bygda kunne høre. Da var hele bygget antent. De som var til stede på Tela ringte brannredningsmannskapet på Tynset, men de kom altfor sent. Bygget sto i fyr og flamme, og alle som bodde innen en radius på ca. 6 km kunne se at det brant. Heldigvis ble ingen skadet.

Parti ved Glomma på Telneset. Tronfjell sees i bakgrunnen. Og et par fiskere prøver fiskelykken i elva også. Foto fra 6.juli, 2012 - bilde tatt av Thor Helge Sømåen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Kai Findahl, red. (2005). Telneset - store bilder fra ei lita grend - fra våre fotoalbum 1885-1970. I.L. Gå-På. ISBN 82-303-0622-2. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]