Tellebord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tellebord (rechentisch, regnebord), gravering fra antagelig Straßburg)

Tellebord er en forløpet til abakus (kuleramme), og er det tidligste kjente form for redskap å telle med (ikke medregnet fingre og andre meget enkle metoder). Tellebord var gjort av stein eller treplater, og tellingen skjedde på bordet med perler eller fargete steiner eller lignende. Ikke mange tellebord har overlevd grunnet forgjengelige materialet som ble benyttet for å lage dem, eksempelvis er trevarer lett nedbrytbare.

Det eldste kjente bordet er Salamistavlen som er datert til rundt 300 f.Kr. Det ble oppdaget på den greske øya Salamis i 1899.[1] Det er antatt at dette ble benyttet av babylonere på omtrent samme tidsrom, og at det også kan ha vært benyttet som et spillbord som et redskap for kalkulering.

Salamistavlen er gjort i marmor, utgjør 150 x 75 x 4.5 cm i størrelse. Det har greske bokstaver skåret inn sammen med parallelle streker skåret som fordypninger. Det er antatt at denne formen for tellebord kan ha utgjort en forløper til akakusen. Det er i dag oppbevart i Det greske nasjonalmuseum i Athen.[1]

Den tyske matematikeren Adam Ries (14921559) beskrev bruken av tellebord i sin bok Rechenbuch auf Linien und Ziphren in allerlei Handthierung / geschäfften und Kaufmanschafft.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]