Tell Laura I Love Her

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Tell Laura I Love Her» er en amerikansk «tenåringstragediesang», skrevet av Jeff Barry og Ben Raleigh.

Ray Peterson with Hugo Peretti and his Orchestra spilte den inn. «Tell Laura I Love Her» ble utgitt på singlen RCA Victor 47-7745 i mai 1960. Produsenter var Hugo & Luigi. B-siden var «Wedding Day».

Sangen ble en Top Ten-hit for Peterson i 1960 og nådde en syvendeplass på Billboard Hot 100-listen.

Senere samme år ble «Tell Laura I Love Her» innspilt av britiske Ricky Valance with accompaniment directed by Frank Barber. Den ble utgitt på singlen Columbia 45-DB 4493 i Storbritannia i 1960. B-siden var «Once Upon a Time».

«Tell Laura I Love Her» har vært en hit i 14 land og har solgt i over syv million eksemplarer.[1]

«Tell Laura I Love Her» er den tragiske historien om en tenåringsgutt, Tommy, som er desperat forelsket i ei jente med navn Laura. Selv om de bare er tenåringer ønsker han å gifte seg med henne, så han stiller opp i et racerbilmesterskap og planlegger å bruke prispengene til å kjøpe en byrllupsring til Laura, hvis han vinner. Andre vers forteller den mystiske historien om hvordan guttens bil veltet and brast i flammer — selv om ingen vet hvorfor — og gutten ble drept. Hans siste ord var «Tell Laura I love her . . . My love for her will never die». I siste vers ber Laura inne i kapellet, hvor et orgel spiller og hun kan fremdeles høre Tommy stemme som roper ut tittelsangen én gang til, før den fades ut.

Innspillingshistorie[rediger | rediger kilde]

Teksten til «Tell Laura I Love Her» gjaldt opprinnelig en rodeo, ikke et bilrace, ettersom komponist Jeff Barry var en tilhenger av cowboykulturen. På RCAs oppfordring omskrev Barry sangen for at den skulle likne nærmere på # 1-hiten, «Teen Angel».

Decca Records i England besluttet å ikke utgi Ray Peterson innspilling fra 1960 av den årsak at den var «for smakløs og vulgær» og ødela om lag tyvetusen eksemplarer som allerede var blitt presset. En coverversjon med Ricky Valance ble utgitt på single samme år.

I 1962 utgav Smash Records LP-platen, The Tale of Patches med Dickey Lee. Den hadde med seg en coverversjon av «Tell Laura I Love Her». En coverversjon med J. Frank Wilson og The Cavaliers ble utgitt på LPplaten Last Kiss (Josie) i 1964. En annen coverversjon ble spilt inn av Ricky Nelson.

John Leyton deltok i en sangaudition for produsent, Joe Meek, og spilte deretter inn sangen. Den ble utgitt på singlen Top Rank JAR 426. Produsent var Joe Meek. B-siden var «Goodbye to Teenage Love».

På den tiden gjenomgikk Top Rank en overtagelse av EMI, som allerede hadde utgitt Ricky Valances versjon av samme sang. John Leytons innspilling ble trukket tilbake fra salg.

Innspillingen til Johnny T. Angel ble utgitt på singlen Bell 45.472 i 1974.

En versjon med svenske The Boppers ble utgitt på gruppas album, Number 1 (T-Bone TBLP 1021), i 1978.[2]

En mexicansk sanger, César Costa, fremførte en spanskspråklig hitversjon med tittelen, «La Historia de Tommy», i 1963.

Det finnes også en versjon med Gustavo Quintero med et columbiansk band, Los Teen Agers.

En versjon på mandarin av «Tell Laura I Love Her» ble spilt inn av Takeshi Kaneshiro i 1994 og utgitt på hans CD-album 標準情人 (Ideal Lover).

A spanskspråklig versjon, «Dile a Laura que la quiero», ble spilt inn på plate av den chilenske sangeren Ray Palavicino.

Historien i sangen ble tilpasset for scenen og ble til Tell Laura I Love Her (The Musical) i 2007 av Richard C. Hague.[3]

Svartekst[rediger | rediger kilde]

En svarsang, «Tell Tommy I Miss Ham», ble fremført av Marilyn Michaels på singlen RCA 47-7771. Den ble utgitt i august 1960.

Britiske Laura Lee with Orchestra directed by Johnny Keating spilte også inn en versjon. Den ble utgitt på singlen Triumph RGM 1030 i Storbritannia i oktober 1960. B-siden var «I'm Sendng Back Your Roses».

Parodier etc.[rediger | rediger kilde]

I 1977 spilte det svensk/norske bandet Rohdes Rockers inn en parodi, som nådde sitt høydepunkt i refrenget: «Köp aldrig en folkvagn».

Den skotske komikeren Billy Connolly fremførte en parodi på sangen i 1981. Den finnes i filmen, Billy Connolly Bites Yer Bum!. I hans versjon er det Laura selv som blir drept i en trafikkulukke.

Sangen blir også referert til og parodiert av Frenchie i Broadway-musikalen, Grease.

Den lokale hawaiianske komikeren, Rap Reiplinger, spilte inn en parodi, «Fate Yanagi». Den ble utgitt på hans CD-album Poi Dog with Crabs (Mountain Apple MACD-2020) i 1992

Folk/blues-sangeren, Steve Goodman, hadde med «Tell Laura I Love Her» i sin medley «Dead Girl Songs», utgitt posthumt på CD-albumet No Big Surprise (Red Pajamas CDRPJ008) i 1994

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

A. Ward har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Vi to hører sammen».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Ray Peterson USA Billboard Hot 100-listen # 7 1960
Ricky Valance Storbritannia Storbritannia # 1 16 27. august 1960
Johnny T. Angel USA Billboard Hot 100-listen # 94 1974

Referanser[rediger | rediger kilde]