Hassuna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tell Hassuna»)
Hassunakulturens utbredningsområde

Hassuna (arabisk: حسونة, Ḥasūna) er en mesopotamisk boplass i de nordlige deler av Irak, datert til om lag 6000 f.Kr. Det arkeologiske funnstedet har sitt navn etter det moderne stedsnavnet Tell Hassuna. Hassunakulturen behersket jordbruk og produserte enklere keramikk. Den arkeologiske kulturen kjennemerkes av den særpregede keramikken i rødaktig ler med kremhvite detaljer.

Tell Hassuna ble funnet av 1942 av Fuad Safar. Haugen ble utgravet i 1943 og 1945 av et team fra det irakiske generaldirektorat for oldsaker, ledet av Seton Lloyd. Utgravningene viser at det her var en avansert landsbykultur som var utbredt over hele det nordlige Mesopotamia. På Hassuna ble seks distinkte lag hus avdekket, med potter og kar fra ~5600-5350 f.Kr. Gjenstander funnet annetsteds over store områder i Midtøsten ble funnet å være av samme typer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • M.H. Abdul Aziz og J. Slipka: «Twins from Tell Hassuna», i Sumer, vol. 22, no. 11, s. 45–50, 1966
  • Peder Mortensen: Tell Shimshara, the Hassuna Period. København: Munksgaard, 1970.
  • Seton Lloyd og Fuʼād Safar: «Tell Hassuna: Excavations by the Iraq Government Directorate General of Antiquities in 1943 and 1944». Chicago: Journal of Near Eastern Studies, 1944.