Teater Marintim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Teater Marintim er et teaterensemble som ble startet i Nærøy i 1997 med oppsetningen av det historiske utespillet «Landnåmsfolk», en dramatisering av kunstnerisk leder Trond Aglen med musikk av Paul Okkenhaug etter Peter Jægers monolog «Landnåmsmænd» fremført av Martin Linge i Namsos i 1936. Denne historien om utvandringen av nordmenn fra Hrafnista i Nærøy til Island ble oppført tre år på rad ved Lundring i Nærøysund.

Teater Marintim har senere satt opp en rekke skuespill av lokale og internasjonale dramatikere. Egne dramatiseringer av Olav Duuns Medmenneske og Massi og folket hennes, alle på turné i Trøndelag, blant annet under Duun-stemnet på Jøa.

Eugene Ionesco Den skallede sangerinne, Sławomir Mrożek I rom sjø, Samuel Becketts Mens vi venter på Godot, Berthold Brecht Småborgerbryllup og Millington Synge Ryttere mot havet er blant teatrets oppsetninger av oversatt utenlandsk dramatikk.

Ludvig Holbergs Jeppe på berget og musikalen Havet ligg aldri stille av Arne Andersson og Asgeir Skrove var samproduksjoner med Nord-Trøndelag Teater, med Liv Hege Nylund både som regissør.

Teater Marintim oppførte i 1999 kirkemusikk-spillet "Fra Njord til Dass" i gamle Nærøy kirke på Nærøya som ble vist i Østersund, Sverige. Millenniums-forestillingen i 2000 var Fra Njord og Kvitekrist til Telecom. Ensemblet har også deltatt på fjerde året i vandreteatret Rørvik – den første lille by på en øy annethvert år i mars. Sandkassen av Edward Albee ble oppført utendørs på en strand på øya Gjerdinga i Nærøysund,

Av ungdomsteater kan nevnes oppsetningen av Christian Berglings Kenta Åhmans lonely dreams og Den mørke skya av Kristin Auestad Danielsen, et DUS-prosjekt med premiere på Nord-Trøndelag Teater.