Tappenstrek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tappenstrek (av ty. Zapfenstreich) (også kalt tapto) er et hornsignal, tradisjonelt brukt i militære forlegninger, som blir spilt på signalhorn eller trompet 15 minutter før forlegningen skal falle til ro, og lyset slukkes.

Ordet kommer fra det tyske Zapfenstreich, som betyr «å sette (slå) tappen i øl- eller vintønna», direkte oversatt altså «tappslag». Signalet betyr at man skal begi seg til forlegningen, eller forberede seg på å falle til ro. I henhold til tradisjonen vil man blåse det endelige rosignalet femten minutter etter tappenstrek.

Det tilsvarende hornsignal betegnes i Storbritannia som Tattoo, i USA som Call to Quarters.

Tappenstrek spilles hver kveld kl 2145 foran Det kongelige slott av en av hornblåserne i Hans Majestet Kongens Garde. (Hør signalet)

I marinen er tappenstrek et trommesignal for midlertidig stans i øvelse eller manøvre.

Tappenstrek og tapto brukes også om oppvisninger eller parader med musikk som foregår om kvelden.

«Den store tappenstrek»[rediger | rediger kilde]

Den store tappenstrek i Tyskland

«Den store tappenstrek» (Großer Zapfenstreich) er en religiøs prøyssisk militærtradisjon som brukes av det tyske forsvaret for å ære store personligheter. I sin nåværende form går seremonien tilbake til den store tappenstreken til ære for tsar Nikolai I av Russland i Berlin den 12. mai 1838. «Stor tappenstrek» holdes idag til ære for bl.a. generaler, forsvarsministre, kanslere og andre politikere. I forbindelse med 50-årsdagen for grunnleggelsen av Bundeswehr ble det holdt en stor tappenstrek foran Riksdagen med 4 500 gjester og et stort sikkerhetsoppbud.