Tanntekniker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tanntekniker er i Norge en beskyttet yrkestittel i henhold til lov om helsepersonell. En tanntekniker lager tannerstatninger, som kroner, broer og proteser til pasienter som har mistet eller fått skadet sine tenner. Tannteknikeren mottar avtrykk av pasientens tenner fra tannlegen. Avtrykket danner grunnlaget for arbeidet. Det arbeides med ulike materialer og framstillingsprosesser. Tannteknikk er således et håndverk, hvor det konstrueres og formes med hendene. Innen tannteknikk har den teknologiske utviklingen vært betydelig de senere årene og en tanntekniker må også ha gode kunnskaper om ulike materialer og teknikker.

Tannteknikk deles gjerne inn i såkalt «fast» og «avtakbar» protetikk. Som uttrykkene antyder er skillet at protesen enten sementeres (limes) fast på gjenværende tannsubstans eller har mulighet for å føres inn og ut av munnen av pasienten selv. Eksempler på fast protetikk er kroner, broer, implantater og skallfasetter. Eksempler på avtakbar protetikk er helproteser (gebiss) og partielle proteser, men også skinner og ortodontisk apparatur.

De tannteknikerstudentene som under utdanningen velger å spesialisere seg på avtakbar protetikk, kan etter oppnådd bachelor søke videreutdanningen "klinisk tanntekniker" ved Universitetet i Århus. Dette er en toårig utdanning som gir tannteknikeren mulighet til å ta avtrykk og gjøre bittregistrering av pasienten, noe som ellers gjøres av tannlegen. Foreløpig finnes det ikke mange slike tannteknikere i Norge.

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

Tannleger er tannteknikerens nærmeste samarbeidspartnere. Tannteknikeren arbeider også i forhold til pasienten, da som oftest sammen med tannlegen. På denne måten oppnås et best mulig resultat.

En tanntekniker arbeider i et tannteknisk laboratorium, enten som ansatt eller som selvstendig næringsdrivende. Det er svært få offentlig ansatte tannteknikere i Norge.

Personlige forutsetninger[rediger | rediger kilde]

En tanntekniker må foruten å ha god form- og farvesans, være tålmodig og nøyaktig og ikke minst ha godt håndlag..

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Oslo Met , avdeling for helsefag tilbyr utdannelse innen tannteknikerfaget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]