Tanks legat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tanks legat er et legat etter Hans Tank (1742-1804), en kjøpmann i Bergen. I sitt testament av 14. mars 1803, ga han et legat med det formål å bidra til «bedre pleie for lemmer ved det borgerlige sykehus». Videre var Domkirkens-, Korskirkens- og Nykirkens fattigskoler og Friskolen tilgodesett. Selskap som måtte bli «opprettet til druknede menneskers redning» var heller ikke glemt i testamentet. Når kapitalen var steget til 60 000 riksdaler, skulle en del av rentene tilfalle den i «testamentet nevnte opprettendes borger- og realskole» (Hans Tank og hustrus skole). Skolen startet i 1880, og i 1888 ble den overtatt av Bergen kommune.

Hans Tank var gavmild mot byen også da han levde. Blant annet var han den første som sørget for beplanting av trær langs Kalfarveien fra Stadsporten og sydover til «Bommen» ved daværende bygrense. Han sørget også for å «anbringe bænke for de spadserende». Det var i 1790-årene.

Arkivet etter Tanks legat[rediger | rediger kilde]

Bergen byarkiv oppbevarer arkivmateriale etter Tanks legat. Arkivet omfatter årene 1797 til 1904. Byarkivet mottok materialet sammen med flere andre legat fra Bergen kommunes legatinspeksjon. Legatinspeksjonen var legatbestyrer.

Arkivet inneholder en forhandlingsprotokoll, kopibøker, en brevjournal, saksarkiv og regnskapsbøker. Som en kuriositet kan nevnes at en nøkkel til Tank sitt gravsted er arkivert her.

Forhandlingsprotokollen for 1797-1895 inneholder regnskap. Her kan vi f.eks. lese om utgifter forbundet med kjøp av grunn til Den Tankske skoles nye Bygning. Foran i protokollen er ført inn testament og en liste over legatforstandere for årene 1813-1895. Forhandlingsprotokollen er også verdt å fremheve på grunn av bokomslagets materiale i kalveskinn, og på grunn av håndskriftene inne i boken.

I saksarkivet finnes saker vedrørende Hans Tanks dødsbo, blant annet skifteforhandlingsprotokoll, hans testament og erindringer. Videre inneholder saksarkivet blant annet eksamenstabell for muntlig eksamen, skoleplan for Den Tankske skole og en tegning av skolebygningen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fortegnelse over legater og stiftelser i Bergen, Bergen kommune 1924
  • Geelmuyden, Carl & Schetelig, Haakon (red.) 1915: Bergen 1814-1914, II, Bergen kommune

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]