Tankette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tankett»)
En polsk TK-3 fra annen verdenskrig.
Britisk Carden Loyd tankette som trekker en haubits (1929)
Britisk Universal carrier (Bren carrier)
Japansk Type 94-tankett, sen modell.

En tankette er en type lett bevæpnede og lett pansrede beltekjøretøyer[1] som minner om en liten stridsvogn, noenlunde på størrelse med en bil, fortrinnsvis til lett infanteristøtte eller rekognosering.[2][3] I dagligtale kan det også simpelthen bety en «liten tanks»".[4]

Tanketter ble designet og bygget av en rekke land mellom 1920- og 1940-årene og deltok i en rekke krigshandlinger (med begrenset suksess) under annen verdenskrig. Sårbarheten i deres lette pansring førte til at konseptet ble forlatt. Lignende våpen med andre navn har senere fått en viss utbredelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tanketter fantes både i en- og tomannsmodeller, og noen modeller ble bygget så lave at føreren måtte ligge på magen.[3] Noen modeller var ikke utstyrt med kanontårn (skjønt dette sammen med beltene ble sett som det som definerte typen), eller bare et meget enkelt et med en hånddreven dreiemekanisme. De tenderte mot å være bevæpnet med ett eller to maskingeværer eller i sjeldne tilfeller med en 20 mm kanon eller en bombekaster.

De britiske Carden Loyd tanketter ble ansett for at være de opprinnelige og mest vellykkede,[3] og som mange andre modeller ble kopiert fra. Den franske pansrede rekognoseringstype fra 1930-årene (Automitrailleuses de Reconnaissance – 'maskingeværsbevæpnede speiderkjøretøyer') var grunnleggende en tankett av utseende, men var i særlig grad tenkt for observering foran hovedstyrken. Japan ble i mellomtiden en av de største brukere av tanketter og bygde en rekke brukbare modeller til bruk i jungelkrig. Ved inngangen til annen verdenskrig var de imidlertid allerede foreldede eller viste sig uegnede i deres tiltenkte rolle, og mange tanketter endte med å bli brukt som traktorer for artilleriet eller i forsyningsenheter. [5][3]

Konseptet ble senere oppgitt på grunn av dets begrensede brukbarhet og dets sårbarhet overfor antitankvåpen (eller til og med alminnelige maskingeværer) og tankettens rolle ble i store trekk overtatt av stridsvogner for tyngre oppdrag og av panserbiler for annet.

Men i Vietnam benyttet US Marines seg av den lignende skjønt større M50 Ontos med noe fremgang. Og i 1990-årene så konseptet en renessanse i form av Wiesel 1, fra den tyske hær, som skulle gi luftbårne tropper en pansret rekognoseringskapasitet[6] en funksjon som allerede var forsøkt med den russiske T-27 i annen verdenskrig.[3] Betegnelsen 'tankett' brukes imidlertid ikke om disse våpen, som i stedet kalles luftlandefähiger Waffenträger i Bundeswehr).

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Tysk Wiesel 1, et moderne konsept i familie med tankettene, her som Ozelot antiluftskytsversjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Revolution After Next: Making Vertical Envelopment by Operationally Significant Mobile Protected Forces a Reality in the First Decade of the 21st Century Arkivert 13. februar 2012 hos Wayback Machine. – Tedesco, Vincent J. III; Major, United States Army School of Advanced Military Studies|School of Advanced Military Studies , Command and General Staff College|United States Army Command and General Staff College, Fort Leavenworth, United States, 2000, Page 15
  2. ^ Iron Arm (book excerpt via Google Books) – Sweet, John Joseph Timothy; Stackpole Books, 2007, Page 84)
  3. ^ a b c d e T-27 Tankette (from the 'battlefield.ru' website, with further references cited. Accessed 2008-02-21.)
  4. ^ War Slang: American Fighting Words and Phrases Since the Civil War (book excerpt via Google Books) – Dickson, Paul; Brassey's, 2004, Page 221)
  5. ^ Amerikanske styrker støter på gammel japansk tankett (fra Intelligence Bulletin, september 1945, via 'lonesentry.com'. Hentet 6. januar 2008.)
  6. ^ Wiesel 1 Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine. (produktets webside fra Rheinmetall. Lest 29. mai 2008.)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Philip Terwhit: Panzer. Die wichtigsten Kampffahrzeuge der Welt vom Ersten Weltkrieg bis heute. Neuauflage, Neuer Kaiserverlag, Klagenfurt 2008, ISBN 978-3-7043-3197-7.
  • Roger Ford: Panzer von 1916 bis heute. 3. Auflage, Karl Müller Verlag, Erlangen 1998, ISBN 3-86070-676-4.