Tangloppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tangloppe
Gammarus locusta
Nomenklatur
Gammarus locusta
Sars, 1863
Populærnavn
tangloppe
Hører til
Gammarus,
Gammaridae,
Gammaridea,
amfipoder,
storkrepser
Økologi
Habitat: hav, strender
Utbredelse: Atlanterhavet

Tangloppe (Gammarus locusta) er en art innenfor familien Gammaridae, av ordenen Gammaridea - som inngår i gruppen av amfipoder.[1] Hannen kan bli 2,5 cm lang, hunnen er betydelig mindre. Den lever både på havstrender og i brakkvann, mest i fjæresonen under steiner og blant tang ned til 100 meters dyp.

Den er utbredt i nordlige Atlanterhavet sør til Kanariøyene.[2] Den har blant annet tilholdssted rundt Island, Norskehavet, deler av Nordsjøen og i Kattegat, samt rundt Åland i Østersjøen.[3] Arten er svært vanlig langs kysten av Norge.

Tangloppe atskiller seg fra tanglus (familien Idoteidae) ved at sistnevnte er mykere i kroppen. Tangloppe har svarte, nyreformede øyne, og skallets farge er brungrønt med en rød flekk på bakkroppsledd nr 1-3. I arktiske farvann kan kroppslengden nå helt opp i 50 mm.[2]

Som en del av paringsakten ser man ofte to individer sammen, hannen fester seg på hunnens rygg og de kan bare pare seg rett etter at hunnen har skiftet skall. I alt kan hunnen legge egg inntil sju ganger i løpet av det knapt ett år lange livet. Eggene som lagres i en rugepose under hunnens buk, klekkes etter 9-25 døgn avhengig av havtemperaturen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gammarus - oppslag i databasen WoRMS. Besøkt 24. januar 2014.
  2. ^ a b c Frank Emil Moen og Erling Svensen, Dyreliv i havet - Nordeuropeisk marin fauna, 6. utgave 2014, side 261.
  3. ^ Krepsdyrarter i Atlanterhavet og Skandinavia Arkivert 21. juli 2018 hos Wayback Machine. - NEAT, South Scandinavian Marine Crustacea check-list, Tjärnö marinbiologiske laboratorium, Sverige 1998. Besøkt 21. januar 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]